in

Man (37) vast voor beramen terreuraanslag op priklocatie Den Helder

De politie heeft een 37-jarige man aangehouden op verdenking van het voorbereiden van een aanslag op een priklocatie in Den Helder. Het OM spreekt van een misdrijf met een terroristisch oogmerk.

Politieonderzoek wijst uit dat de man van plan was een ontploffing met een vuurwerkbom te veroorzaken bij het vroegere gemeentehuis van Den Helder aan de Drs.

F. Bijlweg, dat sinds 8 maart in gebruik is voor het geven van coronavaccinaties. De verdachte werd 18 maart al opgepakt, maar het nieuws over zijn aanhouding komt nu pas naar buiten.

Politie en OM merken het handelen van de verdachte aan als een daad van terreur: ‘De verdachte heeft met zijn handelswijze beoogd om de bevolking ernstige vrees aan te jagen en economische en sociale structuren van het land te ontwrichten.’

Volgens het OM heeft de verdachte geprobeerd om een cruciaal overheidsproces, namelijk het landelijk gecoördineerd vaccinatieprogramma, op ‘extreem gewelddadige wijze te saboteren’.

Lees ook  Anderhalf jaar cel geëist tegen meisje dat vriendin Alice (15) doodstak

‘Hierdoor is ook de volksgezondheid in het geding gekomen’, aldus het OM ‘Hoe minder mensen kunnen worden gevaccineerd hoe meer slachtoffers het virus zal maken.’

De man, ook afkomstig uit Den Helder, zit sinds zijn aanhouding vast. Gisteren is besloten dat hij nog zeker negentig dagen vast blijft zitten. Er wordt onderzoek gedaan naar eventuele medeverdachten.

Geen signalen
GGD Hollands Noorden, waar Den Helder onder valt, had zelf geen signalen over een mogelijke aanslag gekregen, laat een woordvoerder weten.

,,Niemand van ons heeft iets gezien of opgemerkt. Het heeft zich afgespeeld buiten de openingstijden van de locatie. Wij zijn op enig moment op de hoogte gebracht, maar we zijn er verder niet bij geweest”.

Voor inhoudelijke vragen verwijst de GGD naar politie en justitie. Over de beveiliging wil de woordvoerder geen specifieke informatie geven. ,,Ik kan wel zeggen dat al onze locaties goed worden beveiligd.”

Lees ook  Geen celstraf voor oppasouders na dood kind, betrokkenheid wel zeker

Eerdere aanslagen
Locaties die worden ingezet bij het opsporen en bestrijden van het coronavirus werden eerder al getroffen door geweld.

Bij een coronateststraat in Bovenkarspel werd begin maart een zelf gefabriceerde bom naar binnen gegooid. Bij de explosie raakte niemand gewond. De schade viel mee.

Eind januari werd een coronateststraat in Urk in brand gestoken tijdens ongeregeldheden en liep de locatie flinke schade op, waardoor de straat langere tijd dicht moest.

Een 21-jarige man uit Emmeloord werd daarvoor aangehouden. In Hilversum werd een week later bij een teststraat vuurwerk met brandbaar materiaal eraan gevonden.

Daarop kregen de teststraten in het Gooi 24 uur per dag beveiliging. Afgelopen najaar werd een testlocatie in Breda doelwit van vernielingen en bekladdingen.

Tienerjongen slaat hardlopende Utrechtse (22) gebroken oogkas en gebroken neus

Shymo (20) bleef knokken, maar behandeling kwam te laat: ‘Haar lichaam was op’