in

Laatste peilingen: VVD nog steeds aan kop, drie partijen strijden om plek twee

Dat de VVD na de Tweede Kamerverkiezingen de grootste partij blijft, lijkt wel vast te staan. De partij van premier Mark Rutte zakt de laatste weken wel wat weg, maar krijgt in elke peiling meer dan dertig zetels.

Daarachter wordt het spannend. PVV, D66 en CDA strijden om de tweede plek, zo komt dinsdag ook naar voren uit de slotpeilingen van Ipsos voor EenVandaag, van Kantar en van I&O Research.

PVV en D66 gelijk
Bij de enquête van EenVandaag en bij I&O staan PVV en D66 gelijk. Beide partijen zouden negentien zetels krijgen. Bij Kantar-TNS staat de PVV op 18 zetels en D66 op 17.

Lees ook  De Jonge ziet eerste tekenen van derde golf

Het CDA staat in peilingen daar een klein eindje achter. Forum voor Democratie stijgt in elke peiling naar vijf zetels. De partij van Thierry Baudet kreeg vier jaar geleden twee zetels.

Onderin wordt het ook spannend. Zo dreigt 50PLUS uit de Tweede Kamer te verdwijnen. Bij I&O en bij Kantar krijgt de partij nog net 1 zetel, bij EenVandaag keert de partij niet terug in de Kamer.

Lees ook  De Jonge: Nieuwe vaccincijfers kloppen mogelijk toch niet

Volt komt juist in de Kamer, met twee tot vijf zetels in de peilingen. Ook JA21 maakt goede kans op een plek in het parlement, met ongeveer twee zetels.

I&O en EenVandaag denken dat de BoerBurgerBeweging ook een zetel krijgt. Kantar en I&O denken dat BIJ1 van Sylvana Simons mogelijk een zetel wint.

En ook Splinter van Femke Merel van Kooten-Arissen zou net een zetel kunnen krijgen volgens de slotpeiling van Kantar.

Moet het einde van corona een nationale feest- of herdenkingsdag worden?

Zien: Tijd voor Hélène Hendriks in bikini, met een flinke bos hout voor de deur!