in

Laat je apps niet meegluren

Waar vind je een goedkoop hotel? Hoe laat gaat de trein? Dreigen er buien of blijft het droog? De service-apps op je telefoon zijn reuze handig, maar ze verzamelen ook informatie over jou. Ze weten vaak precies wat je uitspookt. Daar kun je een stokje voor steken.

De helft van alle Nederlanders voelt zich volgens onderzoek van beveiligingsbedrijf Kaspersky ongemakkelijk bij het delen van zijn locatiegegevens met tal van websites en apps. Aan de ene kant helpt het je aan nuttige informatie, zoals pompstations, hotels of restaurants in de buurt, of de verkeerssituatie op je route. Maar andersom weten die apps ook altijd waar je bent, of bent geweest. 37 procent van de ondervraagden vreest opgespoord te worden met behulp van die locatiedata.

‘Een simpele app voor een zak­lamp-func­tie of spelletje kan vaak al bij je foto’s. Nergens voor nodig, toch?’

Die zorgen zijn terecht, blijkt onder meer uit recent onderzoek van deze krant naar de speur- en registratiedrift van Google. De internetgigant had van collega Martijn Bekhuis alleen al in 2018 circa 200.000 keer zijn locatie vastgelegd. En op zijn beurt wist Martijn binnen een uur identiteit, woon- en werkadres, locaties, interesses en activiteiten te achterhalen van een anonieme proefpersoon die een week lang een telefoon had meegekregen.

Hoe dat kan? Behalve tot locatiegegevens hebben veel apps toegang tot contactenlijsten, agenda’s, foto-albums, zoekopdrachten en bezochte websites. Omdat ze vaak op de achtergrond actief blijven, dus ook als je ze niet open hebt staan, kunnen ze continu bij die gegevens. Google en Facebook zijn er handig in, maar ook een simpele app voor een zaklamp-functie of spelletje kan vaak al bij je foto’s. Nergens voor nodig, toch?

Toestemming om bij die data te kunnen, verlenen we zelf. Dat begint bij akkoord gaan met de voorwaarden wanneer je een nieuwe app installeert, want wie heeft er zin in om dat helemaal door te nemen? Toch kun je met een klein beetje moeite persoonlijke gegevens beter afschermen.

Zeg ‘nee’
Blader ten eerste eens door al de gedownloade apps op je telefoon. Intrekken of beperken van toegang, ook als je eerder akkoord bent gegaan, is vrij eenvoudig. Ga via ‘instellingen’ naar ‘apps’ of ‘apps en meldingen’. Daar vind je een lijst met alle apps op het toestel.

Lees ook!
Dit is dé reden dat je vaak opstaat met een slechte adem! En DIT doe je eraan…

Ga ze individueel langs om onder ‘toestemmingen’ te zien welke informatie de app kan inzien. Vervolgens kun je het vinkje achter elke categorie weghalen, want waarom zou een app die niet bedoeld is om te navigeren ook over je locatie moeten beschikken?

Wil je er sneller doorheen, dan kun je bij geavanceerde instellingen onder het kopje ‘app-machtigingen’ verderop in het instellingenmenu per rechtengroep in één keer zien welke apps toegang hebben tot bijvoorbeeld je agenda, camera, contacten en locatie. Ook daar kun je de toestemming eenvoudig uitschakelen.

App-machtigingen per groep bekijken kan op een Android-telefoon alleen als je Android 6.0 of een latere versie op je smartphone hebt. Op een Apple-toestel volg je ‘instellingen’ en ga je naar ‘privacy’, waar je een vergelijkbare lijst met machtigingen vindt die je per app kunt uitschakelen.

Je kunt bij ‘privacy’ de locatieservice ook in z’n geheel uitschakelen, dan wordt voor al je apps in één keer de toegang ontzegd. Wel zo gemakkelijk, dan kun je ervoor kiezen om de locatiebepaling alleen in te schakelen als je die daadwerkelijk nodig hebt, zoals voor een route in Google Maps.

Gratis?
Selecteer kritisch welke apps je op je telefoon zet. Is het nodig om naast een online account bij een of meerdere webshops ook nog een app van dat bedrijf te hebben? En ga je dat ene spelletje echt spelen?

Let vooral op bij gratis apps, omdat je niet altijd goed kunt zien wie de appontwikkelaar is en hoe dat bedrijf privacygevoelige informatie beveiligt. Bovendien geldt: is een app gratis, dan moet er ergens winst worden gemaakt. Precies, met jouw gegevens.

Nog een derde punt om alert op te zijn bij gratis apps: via advertenties komen mogelijk virussen binnen op je telefoon. Haal sowieso altijd apps binnen via de App Store of Google Play, niet via andere websites. En update je apps als daar om wordt gevraagd: het kan een belangrijke verbetering in de beveiliging zijn.

Lees ook!
Als je wordt benaderd door een geleidehond zonder baasje, moet je hem niet aaien: dit is wat je METEEN moet doen

Tips: veilig met je mobieltje het internet op:

Deze apps helpen je om je gegevens beter te beschermen.

1. Gebruik Signal of Tor Messenger in plaats van WhatsApp
Signal is vergelijkbaar met WhatsApp, maar beveiligt alle communicatie binnen de app. Dankzij de end-to-end-encryptie voor zowel tekst- als spraakberichten zijn je berichten versleuteld en kan niemand meekijken. Ook Tor Messenger, van de makers van internetbrowser Tor, is een chat-app die stevig beveiligd is. Alle berichten worden via het versleutelde Tor Netwerk verstuurd. Beide apps hebben ook een desktopversie, zodat je je chatberichtjes via je computer of laptop kunt versturen.
Telegram wordt vaak genoemd als alternatief voor WhatsApp, maar is minder veilig dan de andere twee. Deze app slaat informatie van en over gebruikers op zijn servers op. Signal en Tor doen dat beide niet.

2. VPN voor anoniem en vertrouwelijk internetten
VPN staat voor ‘Virtual Private Network’, een privénetwerk tussen twee of meerdere apparaten. VPN-apps zorgen voor een verbinding waarbij al je internetverkeer wordt versleuteld om te voorkomen dat buitenstaanders zomaar toegang kunnen krijgen tot informatie die je verstuurt of ontvangt. Je kunt daarmee veilig en anoniem internetten, ook op openbare wifi.
Gratis VPN-diensten hebben beperkingen en zijn enkel geschikt voor tijdelijk gebruik. Voorbeelden zijn ProtonVPN, WindScripe en hide.me. Betaalde diensten zoals NordVPN, Goose VPN en ExpressVPN kosten 4 tot 8 euro per maand.

3. Keeply voor je meest waardevolle informatie
Wie zenuwachtig wordt als iemand door het fotoalbum op je smartphone bladert terwijl je maar één foto wilde laten zien, zou Keeply moeten installeren. Ook handig als je telefoon onvergrendeld op tafel ligt.
Deze app maakt gebruik van pincodes, zodat je met verschillende lagen beveiliging kunt bepalen wie toegang heeft tot welk gedeelte van je foto’s, video’s en notities. De app maakt ook automatisch een foto van iedereen die toch probeert bij je afgeschermde gegevens te komen.

Guus wint ‘per ongeluk’ bijna 30 miljoen euro

Man redt kat van telefoonpaal – werkgever stelt hem op non-actief omdat hij arbeidsmiddelen gebruikte