in

Kan jouw hond het coronavirus krijgen? Wij leggen het je uit

Kan jouw hond het coronavirus krijgen? Wij leggen het je uit. Dit is waar je rekening mee moet houden. Afgelopen week werd bekend dat in Hongkong de eerste hond met het coronavirus is besmet.

Een baasje stak zijn keeshond aan met het virus, waarna de hond in quarantaine werd gezet. Sinds dit nieuws naar buiten werd gebracht, heerst er onrust bij hondenbaasjes. Maar is het wel echt nodig om je zorgen te maken? Wij leggen het je uit.

Licht positief getest
Het keeshondje in Hongkong is volgens autoriteiten ‘licht positief’ getest op het coronavirus. Deze test maakte duidelijk dat dit waarschijnlijk de eerste mens-op-dierbesmetting zou zijn. Op dit moment is de hond in quarantaine gezet en wordt het beestje meerdere malen getest.

Lees ook  Ruim 50 jaar je tanden niet poetsen is niet zo héél erg best voor je gebit

Het is echter niet duidelijk of de hond écht besmet is, of dat het virus alleen aanwezig was in de neus van de hond, door intensief contact met de zieke eigenaar.

Kun je besmet worden door een huis- of landbouwdier?
Menig baasje vraagt zich nu af: kan ik besmet worden door het aanraken van een ander dier? Volgens het RIVM hoef je je geen zorgen te maken.

In Nederland vindt er geen verspreiding van dier op mens plaats. De hierbij betrokken diersoorten komen namelijk in Nederland niet voor.

Lees ook  Monieks-man gaat voor de tweede keer vreemd: ‘Hij weet niet wat hem te wachten staat’

“Je hoeft je geen zorgen te maken over je huisdier”, vertelt hoofd infectieziektebestrijding Aura Timen aan RTL Nieuws.

Let wel goed op
Ben je besmet met het coronavirus? Dan wordt het volgens Anicura, een koepel van dierenziekenhuizen, afgeraden om nauw contact met huisdieren te hebben. Verder is het niet nodig om je enorm druk te maken.

“Niets wijst erop dat honden virussen kunnen dragen en u kunt uw hond veilig andere honden laten begroeten”, legt Anicura aan RTL Nieuws uit. “Ook katten kunnen gewoon naar buiten”, vult de organisatie aan.

Vrouw die gepest werd op school verdient nu massa’s geld als model

Ouders geschokt: voetbaltrainer scheldt kind uit voor ‘kankerjood’