in

Kan de kerstverlichting nog aan deze winter? ‘Tientallen euro’s duurder’

Hoewel je misschien nog met je hoofd op het strand zit, ontkomen we er toch niet aan dat de dagen steeds korter worden. Maar niet getreurd, want dat betekent ook dat de feestdagen straks weer voor de deur staan om licht in de duisternis te brengen. Alhoewel, kunnen we al die kerstverlichting eigenlijk nog wel betalen met de energieprijzen van nu?

Het is jaarlijks weer een welkome bron van gezelligheid in de donkere decemberdagen: de rijkelijk, soms een beetje over-the-top verlichte voortuinen en -gevels die met hele straten tegelijk voor kleur zorgen. Maar door de stijgende energieprijzen is het nog maar de vraag of we dat beeld deze winter weer terug zullen zien.

Joris Kerkhof van vergelijkingssite Independer legt uit dat zelfs de ingetogen verlichters dit jaar al snel tientallen euro’s duurder uit zijn. Hij wijst er wel op dat er veel winst te behalen valt met duurzame ledverlichting.

Lees ook  Instagram speelde rol in dood 14-jarige Molly: “Je kunt niet aan het algoritme ontsnappen”

“Als je rustig aan doet, met een kerstboom en wat versiering voor binnen en buiten, betaal je in december bijna 80 euro extra aan energiekosten”, zegt Kerkhof. “Dan gaat het wel om gloeilampen. Heb je alleen maar ledlampen, dan scheelt dat een hoop geld: dan betaal je zo’n 23 euro extra.”

Uitpakken
Als je graag wat groter uitpakt, dan loopt het uiteraard nog meer in de papieren. “Als je het hele huis verlicht, kost dit bij gloeilampen zo’n 225 euro extra in december. Met alleen ledlampen gaat het richting de 70 euro.

Cindy Rakhorst-Hames is zo’n versierfanaat die graag wat groter uitpakt. Met haar buurtinitiatief Xmaslightshow tovert zij haar straat ieder jaar weer om in een muziek-gesynchroniseerd lichtspektakel met zo’n 27.000 lampjes. Zij voorziet dan ook wel een stijging van haar energierekening rondom de feestdagen.

Lees ook  Mag je onderweg een dutje doen in je auto?

“We hebben uitgerekend dat de kosten bij ons ongeveer vier keer hoger zullen liggen”, vertelt Rakhorst-Hames aan Editie NL. Toch verwacht ze dat de schade met behulp van bewust energiemanagement uiteindelijk nog mee zal vallen. “We hebben hier niet alle verlichting tegelijkertijd aan en daarnaast gebruiken we ledlampen. Zo kunnen we de kosten een beetje drukken.”

Meer dan een hobby
En dat is maar goed ook, want de lichtshows zijn voor Rakhorst-Hames ondertussen meer dan slechts een hobby. “We zijn het hele jaar bezig met kerst. Het kost ons echt gigantisch veel tijd. We beginnen meestal op 6 december met de kerstshow. Dan staat de hele straat in het teken van dat feest en dat gaat door tot 31 december. Soms staan er wel 150 mensen voor deur. We zijn er hartstikke druk mee.”

Kind zwaargewond na aanrijding met tram in Den Haag

Man staat met koffers langs A12 te wachten: ‘Door vrouw uit auto gezet’