in

Journalist was 10 dagen opgesloten in psychiatrische inrichting, toen haar identiteit werd onthuld, waren artsen geschokt

Elizabeth Cochran Seaman werd geboren op 5 mei 1864, maar als je die naam niet herkent, is ze beter bekend als de journaliste Nellie Bly.

Ze groeide op in Pennsylvania en wilde als jonge tiener al werken en carrière maken.

Elizabeth’s vader stierf toen ze jong was, en na zijn dood hielp Elizabeth haar moeder en haar 14 broers en zussen te ondersteunen.

Elizabeth hield niet van het idee dat vrouwen alleen de samenleving ten goede konden komen door thuis te werken dus besloot ze in plaats daarvan het verschil te maken in de wereld.

Na het lezen van een columm in de Pittsburgh-verzending genaamd ‘What Girls Are Good For’, raakte Elizabeth zo van streek dat ze een brief aan de redacteur schreef.

De redacteur George Madden was op zijn beurt zo onder de indruk van de inzending van Elizabeth dat hij haar vroeg om een ​​artikel voor de krant te schrijven.

Dat deed ze, en nadat Madden het had gelezen, bood hij Elizabeth een vaste baan aan en gaf haar een pen met de naam: Nellie Bly.

Als Nellie Bly schreef ze over vrouwenkwesties en de rechten van vrouwen, wat ongebruikelijk was, want artikelen die voor vrouwen waren bedoeld, gingen in die tijd normaal gesproken over mode, de maatschappij en tips over tuinieren.

Elizabeth schreef vaak onderzoeksstukken waarbij ze undercover ging naar plaatsen zoals sweatshops om de slechte omstandigheden bloot te leggen waarin vrouwen werkten.

Lees ook  Rolstoelatlete Marieke Vervoort (40) koos voor de dood na slepende spierziekte

Maar na een tijdje brachten de redacteuren van Elizabeth haar naar de pagina’s van de vrouwen en ze besloot Pittsburgh te verlaten voor grotere kansen in New York, schrijft Biography.

Het leven in de grote stad begon moeilijk. Elizabeth zal vier maanden zonder werk. Maar toen slaagde ze erin om een ​​baan te krijgen bij de krant New York World. Een van haar eerste opdrachten was om undercover te gaan in een berucht psychiatrisch ziekenhuis.

Bijna niemand die werd toegelaten tot het Lunatic Asylum voor vrouwen op Blackwell’s Island vertrok en er was niet echt een andere manier om erachter te komen hoe de omstandigheden binnen waren.

Hoewel het gerucht van de werknemers van het beruchte ziekenhuis al geruime tijd was dat er veel misbruik was durfde niemand dat te getuigen.

Dus met de belofte om na 10 dagen te worden vrijgelaten, nam Elizabeth de moeilijkste taak van haar leven aan.

Maar hoewel ze wist dat het vreselijk zou zijn, had Elizabeth nooit kunnen bedenken hoe erg het echt zou zijn.

Het ziekenhuis huisvestte tweemaal zoveel patiënten als er ruimte voor was. Maaltijden bestonden uit gedroogd ongebakken brood, bedorven vlees, waterige bouillon en vuil water. En overal waren ratten.

Elizabeth deed alsof ze geestesziek was maar ze beschreef de omstandigheden in het ziekenhuis als zo erg dat het voldoende was om een ​​persoon werkelijk krankzinnig te maken.

Lees ook  Dode man gevonden na brand in huis Amersfoort

Bovendien ontmoette Elizabeth verschillende vrouwen die helemaal niet geestelijk ziek waren maar gewoon arm waren of geen Engels konden spreken.

Patiënten werden mishandeld, geslagen, vastgebonden en gedwongen om te verdragen dat ze werden overgoten met ijswater in plaats van douches.

Artsen weigerden patiënten te geloven die over het misbruik klaagden, en degenen die wel klaagden werden gestraft.

Vrouwen die daadwerkelijk geestesziek waren, kregen niet de zorg die ze nodig hadden.

Zoals beloofd, kwam een ​​advocaat tien dagen later voor Elizabeth.

Nadat het baanbrekende boek van Elizabeth over haar tijd op Blackwell’s Island, “Tien dagen in een gekkenhuis”, werd gepubliceerd, voerde de regering de wijzigingen door die zij aanbeveelde en verbeterde de situatie van de patiënten aanzienlijk.

Elizabeth zelf werd beroemd in het hele land. Ze bleef belangrijke artikelen schrijven en dankzij haar beroemdheid hielpen haar artikelen de samenleving te veranderen.

Ze bleef schrijven over armoede, politiek en andere kwesties waar vrouwen eerder geen mening over hadden.

Elizabeth inspireerde veel jonge vrouwen voordat ze stierf aan een beroerte in 1922 op 57-jarige leeftijd.

Twee jaar eerder ervoer ze de vreugde dat vrouwen eindelijk het recht kregen om te stemmen.

Elizabeth heeft veel bereikt in haar korte leven. Overweeg dit artikel te delen om het bewustzijn over haar leven en prestaties te vergroten. Laten we meer mensen inspireren om op te staan ​​wanneer dingen niet kloppen!

Zien: zó ziet de knappe broer van koningin Máxima eruit

Prins William gooit protocol overboord om selfie te maken met fan.