in

Johannes (86) vindt dochter na 40 jaar terug: ‘Vreselijk om mijn dochter achter te laten’

Hij is van slag en dolgelukkig tegelijkertijd. Veertig jaar zocht voormalig Rotterdammer Johannes Hellemons naar zijn dochter in Nederland. De 86-jarige inwoner van een buitenstadje van Perth in West-Australië had de hoop al vrijwel opgegeven, maar de laatste oproep leidde hem alsnog naar zijn dochter Jeannette Stok-Mol (nu 65) in Gilze-Rijen. ,,Ik kan het nog steeds niet begrijpen.’’

Onlangs besloot Hellemons op advies van een vriend uit Rotterdam een oproep te plaatsen in het blad De Oud-Rotterdammer. Zo had hij al eerder een andere vriend gevonden. Daarna gebeurde datgene wat Hellemons bijna voor onmogelijk hield. Twee Rotterdamse nichten van zijn dochter zagen de advertentie en tipten haar. Stok-Mol belde daarop meteen haar vader, die al een halve eeuw in Australië woont.

Ik ben er nog stil van, in shock. We hebben uren met elkaar gesproken
Johannes Hellemons

,,Ik was afgelopen vrijdag weggeweest’’, vertelt Hellemons. ,,Toen ik thuiskwam zag ik wel dat ik heel veel nieuwe mailtjes binnen had gekregen, maar ik wilde eerst eten maken. Toen ging de telefoon. Ik hoorde een mevrouw zeggen ‘Bent u Johannes Hellemons? Dan ben ik uw dochter…’,’’ zegt Hellemons, terwijl zijn stem breekt. ,,Ik ben er nog stil van, in shock. We hebben uren met elkaar gesproken.’’

Het eind 1954 gesloten huwelijk met zijn eerste vrouw duurde slechts anderhalf tot twee jaar, vertelt Hellemons. Er kwam wel een dochter uit voort. Hoe graag Hellemons, geboren in Rotterdam-West en later verhuisd naar de Raephorststraat in de wijk Oude Noorden, naar eigen zeggen ook zijn rol wilde vervullen als vader, het mocht niet zo zijn. ,,Ik mocht haar niet meer zien. Het was vreselijk om mijn dochter achter te laten.’’

Lees ook  Ze wil graag de dikste vrouw ter wereld worden - Dit is het resultaat van 10.000 calorieën per dag

Tekst gaat verder onder de tweet.

Ik mocht haar niet meer zien. Het was vreselijk om mijn dochter achter te laten
Johannes Hellemons

Holland America Line
Hellemons voer op dat moment op de Holland America Line en was maar weinig thuis. Later stapte hij over naar de hotelbranche. In 1961 trouwde hij opnieuw, met de liefde van zijn leven. De vrouw van Hellemons overleed begin dit jaar na een huwelijk van 59 jaar. Het echtpaar kreeg een dochter (58) en een zoon (55). ,,We hebben in die eerste jaren nog geprobeerd om mijn dochter naar ons gezin te halen om haar op te voeden, maar mijn ex-vrouw en haar familie wilden daar niets van weten.’’

Veertig jaar geleden begon Hellemons opnieuw met zijn zoektocht naar zijn dochter. ,,Eén keer in de vijf jaar kwamen we naar Nederland. Dan ging ik langs instanties en het Rotterdamse stadhuis om uit te vinden waar mijn dochter woonde. Ik moest leges betalen, maar hoorde er nooit meer wat van. Het liep elke keer op niets uit. Achteraf blijkt dat mijn eerste vrouw de achternaam van mijn dochter heeft veranderd naar Mol.’’

Geen foto
Jeannette Stok vertelt haar vader nooit te hebben gekend. Ze wist van haar drie jaar geleden overleden moeder dat hij in Australië woonde, maar ze heeft nog niet eens een foto van hem. ,,Ik ken het verhaal van mijn moeder, maar er werd weinig over hem gesproken’’, zegt ze. ,,Ik heb nooit actief gezocht, ik heb gewacht of hij mij wilde vinden. Ik had wel de behoefte om hem te kennen en ik dacht regelmatig aan hem, maar ik had niet gedacht dat het nog zou gebeuren. Ik wist niet eens of hij nog leefde.’’

Lees ook  Verdachte van gooien baby van Ridderkerks balkon op vrije voeten

We kleppen beiden heel veel, we zijn spontaan
Jeannette Stok-Mol

De kans om hem alsnog te spreken, pakte ze meteen met beide handen aan. ,,Ik had eerst het gevoel ‘dit is niet echt, dit gebeurt alleen op televisie’, maar uit het gesprek bleek meteen dat het waar was. Ik heb in mijn jeugd nog een tijdje bij mijn oma gewoond. Mijn vader kon precies beschrijven hoe die woning eruitzag. Ook andere verhalen over mijn familie klopten precies. Het was meteen een heel goed gesprek. Ik heb nu zijn kant van het verhaal over de scheiding gehoord. Of we op elkaar lijken? We kleppen beiden heel veel, we zijn spontaan. We gaan binnenkort beeldbellen, zodat ik hem voor het eerst kan zien.’’

Plannen
Vader en dochter kunnen niet wachten om elkaar na al die jaren te ontmoeten. Hellemons maakt ondanks zijn gevorderde leeftijd al plannen om naar Nederland te komen, al is dat vanwege de coronamaatregelen nog niet zo eenvoudig. ,,Ik heb samen met mijn vrouw heel veel gereisd en op cruises gevaren. Zodra het gaat, wil ik via Singapore naar Nederland vliegen.’’

Kroeg eerder sluiten, goed plan? ‘Virussen houden zich niet aan openingstijden’

“Coronacrisis in Zweden misschien voorbij dankzij groepsimmuniteit”