in

Janthe (11) werd zomaar op straat door pubermeiden in elkaar geslagen: ‘Tien verschrikkelijke minuten’

Zonder enige aanleiding werd de 11-jarige Janthe op Koningsdag in elkaar geslagen door twee meiden van 16 op een scooter. ,,Ze scholden ons uit voor kankerhoer.

Toen ik vroeg waarom, sloegen en schopten ze op me in. Het was heel eng en pijnlijk. Ik heb er een gekneusde oogkas en gekneusde ribben aan overgehouden.”

Drie dagen later zit de schrik er bij Janthe en haar moeder Lilian nog in. Waarom doen kinderen dit? Waarom die agressie?

Janthe en haar moeder zoeken al dagen naar antwoorden op de vragen die door hun hoofd spoken.

Door het verhaal aan het AD te vertellen, hopen ze dat getuigen, die wat hebben gezien van het incident, zich melden en dat de politie de daders kan pakken. ,,Voor mijn dochter Janthe is het goed voor het verwerkingsproces om erover te praten.”

We ontmoeten Janthe op de plek waar het dinsdagavond om 19.00 uur escaleerde. Het fietstunneltje onder het spoor bij station Bilthoven.

Het is de eerste keer dat Janthe hier weer komt, nadat ze drie dagen eerder rake klappen en schoppen kreeg van onbekende meisjes.

Moeilijk
Janthe vindt het moeilijk om hier terug te komen. Met lood in haar schoenen loopt ze naar de plek waar het allemaal gebeurde.

Ze is blij dat de vriend van haar moeder erbij is. Anders had ze deze locatie in haar eentje nog niet durven betreden.

De beelden staan nog scherp in het geheugen van Janthe. ,,Ik stond daar boven met twee vrienden bij het trapje en die meiden kwamen langs op hun scooter.” Janthe loopt de trap op en vervolgt haar verhaal.

,,Ze zeiden: ‘Zitten jullie naar ons te kijken? Wij antwoordden dat dat niet zo was, maar ze scholden me al meteen uit voor kankerhoer. Ze stapten af en liepen in onze richting. Ze bleven ons dreigend aankijken en uitdagen.”

,,Ik vroeg aan die meisjes hoe oud ze waren. 16 zeiden ze. Ik ben pas 11, zei ik. Ze liepen eerst naar beneden, maar kwamen kort daarna terug.

Een van hen ging heel dicht bij me staan. Ik vroeg of ze dat niet wilde doen en duwde haar een stukje van mij af.

Lees ook  Kinderen steken persoon neer in Amsterdam

Toen kreeg ik meteen een paar harde klappen in mijn gezicht en verloor ik mijn evenwicht. Ik lag op de grond. Een van de meiden greep mijn haar vast en trok me omhoog.”

”Mijn moeder heeft de politie gebeld. We hebben meteen aangifte gedaan”
– Janthe

Duizelig
De voorbijrazende trein geeft Janthe even tijd om op adem te komen. Met zachte stem vervolgt ze haar verhaal.

,,Daarna trapten ze me twee keer in mijn buik. Ze liepen daarna weg en reden met de scooter weg. Ik probeerde op te staan, maar omdat ik zo duizelig was, viel ik weer om. Ik liep daarna verder met mijn vrienden. Mijn gezicht was bebloed.”

Er was paniek bij de vrienden van Janthe. ,,Eén van hen moest huilen. De ander was enorm geschrokken, want die was zelf een half jaar geleden op straat mishandeld.

Dat was de reden waarom hij niet durfde in te grijpen. We zijn naar een opa van een vriendin gelopen die vlakbij het station woont. Hij heeft het bloeden met een doekje gestelpt.”

De vriendin van Janthe belde naar haar moeder. ,,Mijn moeder kwam er snel aan en we zijn meteen naar het station gereden, misschien stonden ze daar nog. Mijn moeder heeft de politie gebeld. We hebben meteen aangifte gedaan.”

Oogkas gekneusd
,,Na de aangifte ben ik naar het ziekenhuis gegaan en daar hebben ze me onderzocht. Ik had kneuzingen in mijn buik.

Mijn hoofdhuid is kapot. Het botje bij mijn neus is gekneusd en mijn oogkassen zijn gekneusd en bij mijn wenkbrauw zit een scheurtje.”

,,De eerste nacht heb ik er heel slecht van geslapen. Ik had pijn en moest er steeds weer aan denken.

Ik ben erg geschrokken en ik durf niet meer alleen naar het station toe te gaan, want ik weet niet of het nog een keer gebeurt.

Ik ben best bang om die meisjes nog eens tegen te komen. Toch moet ik weer terug naar die plek omdat ik er anders nooit meer durf te komen.”

Janthe hoopt dat de daders snel worden aangehouden. ,,Ik zou dit tegen ze willen zeggen. ,,Doe dat nooit meer.

Lees ook  Ellen verwijt politie ‘victim blaming’ na ver krachting: ‘Je rokje was wel erg kort hoor’

Jullie veroorzaken hier veel pijn en angst mee.” Janthe kan inmiddels wel weer iets beter zien. ,,Maar ik ben nog steeds heel erg moe. Het blijft voorlopig zo, zeiden ze in het ziekenhuis. De spierpijn blijft voorlopig.”

”Er schijnt na het gevecht nog een pizzakoe­rier met die meisjes op de scooter te hebben gesproken. De politie is op zoek naar hem”
– Moeder Janthe

,,Waarom zouden ze dat gedaan hebben? Daar heb ik vaak over nagedacht. Mijn vriendin, die erbij was, heeft rood haar.

Toen ze haar uitscholden voor kankerhoer, begonnen wij te lachen en toen kwamen ze naar boven en toen begon het.”

Lilian, de moeder van Janthe heeft nog contact gezocht met een lokale pizzakoerier. ,,Er schijnt na het gevecht nog een pizzakoerier met die meisjes op de scooter te hebben gesproken. Het zou mooi zijn als die jongen zich meldt. De politie is op zoek naar hem.”

Camerabeelden
Camerabeelden zijn inmiddels door de NS overgedragen aan de politie. Lilian: ,,Ze gaan die beelden nu uitlezen.

Je verwacht dit niet hier. Er zijn in Bilthoven best asobuurten, maar dit gebeurde in Noord, een nette buurt. Mijn dochter is geen ruziezoekster. Ze loopt er liever voor weg.”

Janthe en haar moeder praten veel over het nare voorval. ,,Volgende week hebben we twee gesprekken met Slachtofferhulp.

Zij raden ons aan om wel zo snel mogelijk naar het station te gaan, anders durft ze dat straks niet meer. Dat gaan we zeker een paar keer doen.”

,,Wij zijn echt in alle staten”, besluit haar moeder. ,,Ik weet niet wie het zijn. Dit is niet goed voor een moederhart.

Ze moeten gewoon van je kinderen afblijven. Ik hoop dat die meiden dit verhaal lezen en de moed hebben om zich aan te geven bij de politie.”

De politie is op zoek naar de meisjes op de blauwgroene scooter. Lilian: ,,Een meisje had donkerbruin haar, die heeft geslagen.

De andere had lang blond haar, zij keek ernaar. Alles bij elkaar heeft het tien minuten geduurd. Tien verschrikkelijke minuten.”

Machinist zet trein stil om zwaargewond katertje te redden

Man sneed zijn moeder in duizend stukken en at haar lichaam samen met zijn hond op