in

Jan schopt ver krachter van 17-jarig meisje uit Kampen van de trap in de bajes

Als veroordeelde zedendelinquent moet je in de gevangenis oppassen. Dat beseft Samuel T. maar al te goed.

De asielzoeker uit Eritrea werd in 2017 door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot 12 jaar omdat hij een 17-jarig meisje bij Kampen van haar fiets trok, ver krachtte en vervolgens probeerde te wurgen.

Hij komt zijn cel bijna niet uit, behalve als hij moet werken in de werkplaats van gevangenis De Karelskamp in Almelo. Toch werd hij in 2018 belaagd door een medegevangene.

‘Vieze ver krachter, p*do’
Op vrijdag 14 december van dat jaar komt T. terug van zijn werk en loopt de trap op naar zijn cel. Boven aan de trap hoort hij plots iemand roepen: ‘vieze ver krachter, p*do’ en voordat hij het weet krijgt hij een harde trap tegen zijn hoofd.

T. valt van de trap en smakt met zijn hoofd tegen een muur. In het ziekenhuis wijst hij zijn aanvaller aan, het is Jan van E. (26) uit Almelo.

Zware mishandeling
Ruim twee jaar na het incident staat Van E. voor politierechter Hugo Pos, verdacht van een poging tot zware mishandeling.

Lees ook  Jongen (5) omgebracht door drie familieleden

Van E. wordt door de parketpolitie binnengebracht, hij zit ergens in Nederland nog een lange gevangenisstraf uit.

Hij is niet de enige die vanuit het cellencomplex wordt binnengebracht, in zijn kielzog struikelt ook de mishandelde T. enigszins verschrikt de zaal in.

Ver krachting
T. schopte in september 2016 een 17-jarig meisje van haar fiets in Kampen, toen zij ‘s nachts onderweg was naar huis. Hij mishandelde haar en beroofde haar.

Hij ver krachtte het meisje meermaals en probeerde haar te verdrinken in een sloot. T. werd de dag erna aangehouden op het asielzoekerscentrum van buurgemeente Dronten.

Naast zijn advocaat Jeroen Michels is van E. kort en krachtig over wat er gebeurde die vrijdag in de Karelskamp.

„Ik heb meneer nooit een slag of stoot gegeven, nooit aangeraakt en ik heb geen idee wat zijn motief is om mij aan te wijzen.”

Advocaat Michels merkt op dat een gevangene als T. ‘niet bijzonder populair is in de gevangenis’, en dat er ‘ongetwijfeld meer mensen zijn die hem mogelijk iets aan willen doen’.

Michels veegt de vloer aan met het niet al te dikke strafdossier. Hij zegt dat de fotoherkenning niet volgens de regels ging en dat het signalement van een ‘lange Nederlandse man’, veel te algemeen was.

Lees ook  Gevonden dode baby in Wernhout is meisje

Ook stelt Michels dat T. mogelijk een motief had, hij wilde overgeplaatst worden. De advocaat verzoekt rechter Pos om een vrijspraak.

Traumatisch
Advocate Joke van der Lem, die Samuel T. bijstaat, vraagt om 4000 euro schadevergoeding toe te kennen.

Wat gebeurde was traumatisch, vooral omdat T. als gedetineerde geen kant op kan en zich erg onveilig voelt.

De veroordeelde asielzoeker doet nog een kleine duit in de zak, laat een litteken op zijn hoofd zien en zegt: ‘Ik weet 100 procent zeker dat hij mij heeft aangevallen.”

Politierechter Pos concludeert uiteindelijk dat advocaat Michels ‘een hele goede poging heeft gedaan om twijfels te zaaien’ maar stelt ook dat hij voldoende bewijs ziet.

Pos legt Van E. 8 weken cel op waarvan de helft voorwaardelijk. Ook moet Van E. 1500 euro aan schadevergoeding betalen.

Overigens is de kans dat de veroordeelde zedendelinquent dat geld krijgt klein, hij moet zelf nog 76.000 euro schadevergoeding betalen aan het meisje dat hij ver krachtte.

Er komen boetes voor niet-thuiswerken – Dit moet je weten!

Man van verwaarloosd koppel dood aangetroffen in woning, vrouw overgebracht naar ziekenhuis