in

Indiase coronavariant is al hier, vliegverbod komt ‘beetje laat’

Het vliegverbod voor passagiers uit India dat vanavond om 18 uur ingaat, kan de coronavariant die daar rondgaat niet meer buiten de deur houden. Die is namelijk al hier, dat zegt viroloog Marion Koopmans.

Bij steekproeven onder positieve testen is de Indiase variant al twee keer is opgedoken. In werkelijkheid betekent dit dat de variant al rondgaat, zegt Koopmans. Ze spreekt van ‘het topje van de ijsberg’.

India kampt momenteel met een zware golf van een nieuwe variant van het coronavirus. De Indiase variant is nog niet echt aan een grote opmars bezig in Europa, maar landen zijn wel beducht.

Zo zijn in Duitsland, België en Engeland al meerdere gevallen gemeld. In Nederland zijn twee officiële gevallen bekend.

Vliegverbod
Gisteren kondigde het kabinet een vliegverbod aan voor passagiersvluchten uit India. Viroloog Koopmans vindt een vliegverbod ‘begrijpelijk als in een land heel veel besmettingen zijn en je de kans op import wilt verkleinen.’

Maar de maatregel is volgens haar echter ‘niet zo heel zinvol’ als het doel is om de mutant echt buiten te houden.

“Als je het oppikt in de surveillance, dan weet je dat het al breder circuleert. Het is denk ik al een beetje laat”, zegt de viroloog.

Lees ook  Bam (4) uit Hoogezand werd doodgereden door 18-jarige bestuurder zonder rijbewijs

Nieuw is de variant niet
Cijfers uit de database GISAID, waarin wereldwijde meldingen over virusvarianten worden geregistreerd, bevestigen dat de ‘Indiase variant’ al in zeker 18 landen rondgaat. Echt nieuw is hij niet: de variant dook al in oktober vorig jaar voor het eerst op.

In India, waar relatief gezien niet veel nadere analyses worden gedaan, is deze virusversie in totaal bijna achthonderd keer waargenomen.

In de afgelopen weken was de variant goed voor een meerderheid van de geanalyseerde monsters.

Andere landen
Ook in het Verenigd Koninkrijk is de bewuste variant al 317 keer gedetecteerd, waarvan 252 keer in de afgelopen vier weken. Dat is 1,1 procent van het totale aantal gemelde coronagevallen.

In België bleken vorige week twintig studenten die net uit India waren gekomen het virus bij zich te dragen.

Drie van hen waren al gevaccineerd, wat bijdroeg aan de zorgen. Duitsland registreerde tot nog toe zeker negen gevallen, Ierland en Zwitserland drie.

Zorgelijk?
Hoe zorgelijk is deze variant? Het RIVM ziet nog veel onduidelijkheid over de Indiase variant. “Het vliegverbod is een voorzorgsmaatregel, er is veel dat we nog niet weten”, zegt een woordvoerder.

Lees ook  Eva Jinek wil voortaan op hoofdlijnen weten wat haar gasten van plan zijn

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO noemt de variant vooralsnog niet ‘zorgwekkend’. Koopmans zegt dat over de variant nog niet veel bekend is.

“Het is denkbaar dat hij besmettelijker is, of dat vaccins er minder goed tegen werken, maar dat is niet bewezen.”

Hoe erg is de situatie in India?
Ondertussen gaat het helemaal mis in India. Ziekenhuizen zijn niet goed voorbereid op een nieuwe uitbraak en hebben een tekort aan alles.

Het grootste probleem? Het gebrek aan zuurstof. De situatie is zo ernstig, dat ziekenhuizen de deuren sluiten voor nieuwe patiënten.

Crematoria draaien overuren om overledenen te verwerken. Ook is de vaccinatiegraad laag, slechts 1,6 procent van de mensen is volledig gevaccineerd.

Het land telde zondag 350.000 nieuwe besmettingen. Dat zijn er veel, maar op een bevolking van 1,3 miljard mensen komt het neer op 27 gevallen per 100.000 inwoners.

Ter vergelijking: volgens de laatste stand op het coronadashboard telde Nederland 46 gevallen per 100.000 inwoners.

Agent Amsterdam lost mysterie op: vrouw ontving steeds 20 jaar oude kranten

Mogelijk eind dit jaar coronapil van Pfizer: ‘Geen lockdown meer nodig’