in ,

In deze auto rijdt Mark Rutte rond, zelfs zijn fiets is duurder

Afgelopen weekend kwam demissionair premier Mark Rutte voor de verandering niet op zijn vertrouwde stalen ros aan bij het Catshuisoverleg.

Rutte was namelijk net bij zijn vaste kapper in Leidschendam geweest. Omdat het Binnenhof vanaf daar te ver fietsen is, pakte de VVD-lijsttrekker voor de gelegenheid zijn auto.

Topgear weet te vertellen in wat voor wagen Rutte rijdt en wat ‘ie ongeveer kost. En het is bepaald geen luxueuze auto.

De premier rijdt in een 14 jaar oude donkergrijze Saab 9-3 Sport Estate, met een geschatte waarde van rond de 1.000 euro.

Volgens de site is het dé perfecte premiersauto. Het merk heeft namelijk een beetje een stoffig imago en is volgens velen een auto voor oudere mannen met grijs haar.

En handige bijkomstigheid voor de eigenaar is dat niemand de premier eventueel zou kunnen beschuldigen van dubieuze aanbestedingen. Dit omdat het Zweedse merk al sinds 2011 failliet is.

Lees ook  Afgelopen 24 uur 0 coronaslachtoffers gemeld door verpleeghuizen

Tweedehandsje
Volgens een snelle kentekencheck blijkt dat Rutte in een tweedehandsauto rijdt. Rutte kocht de auto in 2009 van de eerste eigenaar.

Toen was hij nog fractievoorzitter van de VVD en moest zijn premierschap nog beginnen. De volgende keer dat de wagen van Rutte weer voor een grote beurt moet is in november, aldus Topgear.

De wagen is voor een ‘oudje’ nog best snel. Zo is de 1,8-liter benzinemotor (zonder turbo) goed voor 122 pk.

De 0-100-tijd is daarmee een onderweldigende 11,5 seconden en de topsnelheid is 200 km/u. En omdat de premier graag zelf de controle houdt, is de Saab van Rutte is een handgeschakelde uitvoering.

Ongeveer net zo duur als zijn fiets
Toen de Saab 9-3 Sport Estate voor het eerst van de band rolde (in 2005) betaalde je daar minimaal 29.000 euro voor.

Lees ook  Testicuzzi: Een heerlijke jacuzzi voor je balzak!

Afhankelijk van de opties kon dat bedrag oplopen tot 55.000 euro. In Ruttes 9-3 ligt de goedkoopste motorisering die toen leverbaar was en de nieuwprijs was in 2007 ongeveer 32.000 euro.

Dat is de wagen natuurlijk helemaal niet meer waard. Een rondje via meerdere autoverkoopsites leert ons dat de prijs voor een vergelijkbare auto’s nu tussen de 950 en 1.500 euro ligt. Uiteraard hebben al deze exemplaren wel flink wat kilometers op de teller staan.

Gekscherend heeft de autosite ook een vergelijking gemaakt met de fiets van Rutte, en wat blijkt? Het rijwiel en de bolide van de demissionair premimer zijn ongeveer evenveel waard.

Als het mooi weer is pakt Mark Rutte vaak zijn Nederlandse Koga F3 om zich naar het binnenhof of het Catshuis te vervoeren. Die fiets kost nieuw zo’n 1350 euro.

Irene kreeg pas na twee jaar de diagnose neuskanker: ‘Huisarts zei dat ik met beter verhaal moest komen’

14-jarige Meggie Riepen vermist, voor het laatst gezien rond Geleen