in

Huisarts geeft per ongeluk dubbele dosis AstraZeneca aan 150 patiënten

Een Nederlandse huisarts heeft vrijdag aan een deel van zijn patiënten per ongeluk een dubbele dosis van het AstraZeneca-vaccin toegediend.

Na zo’n 150 prikken werd de fout ontdekt. De patiënten waren er niet blij mee, maar de dubbele dosis zou geen ernstige gevolgen hebben. Hoe het fout kon gaan, wordt nog uitgezocht.

Huisarts Ruud Gebel uit Alphen aan den Rijn schrok toen hij vrijdag ontdekte dat per abuis zo’n 150 patiënten van zijn huisartsenpraktijk waren ingeënt met een dubbele dosis AstraZeneca.

“De eerste gedachte was natuurlijk: wat heeft dit voor gevolgen voor de patiënten?” zegt hij zaterdag tegen de regionale zender Studio Alphen.

Na zo’n 150 prikken werd de fout volgens Gebel ontdekt. “Er waren twee andere collega’s aanwezig die het opmerkten.” Hij was zelf op dat moment niet aanwezig in De Bron.

Lees ook  Mark Rutte toch verliefd? 'Kerst met deze man gevierd'

“We hebben direct contact gezocht met het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), dat ons liet weten dat een dubbele dosis geen ernstige gevolgen heeft voor de patiënt. Dat was een pak van ons hart.”

De mensen zijn daarna meteen op de hoogte gebracht. “We hebben onze excuses aangeboden en hen laten weten wat de consequenties zijn.

De patiënten waren er natuurlijk niet blij mee, dat snap ik heel goed. Toch was er gelukkig ook heel veel begrip. Ze begrepen dat we het niet terug kunnen draaien en dat een fout als deze kan gebeuren.”

Lees ook  In deze auto rijdt Mark Rutte rond, zelfs zijn fiets is duurder

Niet schadelijk
Hoe het fout kon gaan, wordt nog uitgezocht. “Het kan zijn dat het te maken heeft met de spuiten die we gebruiken.

Dat zijn andere spuitjes dan we normaal gebruiken, omdat je zoveel mogelijk vaccin uit een flesje wilt halen.

We zijn dat nog aan het uitzoeken, dat willen we gedegen doen. Zodat wij ervan leren en wellicht ook anderen.”

Volgens richtlijnen van het RIVM en het Nederlands Huisartsen Genootschap is een dubbele dosis niet schadelijk en geeft het ook niet meer bijwerkingen. Wel kan de prikplek pijnlijker zijn.

 

Familie van vrouw (38) die overlijdt na vaccin AstraZeneca stapt naar rechter

Stel bekladt ‘per ongeluk’ kunstwerk van 425.000 euro