in ,

Hoogbejaarde (88) moet binnen week hospice uit ‘omdat hij per ongeluk niet doodgaat’

Schrijnend en schandalig, noemt Sylvia van Beers het. Haar vader is twee maanden geleden opgenomen in het hospice van Avoord in Etten-Leur, moet daar per 1 maart uit ‘omdat hij per ongeluk niet doodgaat’, maar heeft geen woning om naar terug te keren.

Haar 88-jarige vader woonde tot voor kort in Zeewolde bij zijn vriendin die daar een woning huurde totdat ze begon te dementeren en naar een zorginstelling moest.

,,Mijn vader kon daar niet blijven omdat hij daar geen familie of mantelzorgers heeft. In overleg met een arts daar is een terminaalverklaring opgesteld.

Mijn vader heeft hartfalen, nierfalen, jicht en bloedwaarden die duiden op kanker, maar dat is niet gecheckt.”

‘Op zo’n korte termijn iemand op straat zetten, is onrechtvaardig’
De familie van de hoogbejaarde kan er nog mee leven dat hun vader vanuit het hospice elders zou moeten gaan wonen, maar vindt het bepaald niet getuigen van empathie van Avoord om iemand van die leeftijd en met die klachten ‘op straat te zetten’. En dan vooral binnen zo’n korte termijn.

Lees ook  N*akte man overvalt tankstation in Steenwijk - "Laat een gigantische drol achter"

”Hij houdt een plek in het hospice bezet, terwijl er een wachtlijst is van mensen die snel gaan overlijden”
– Rob Kremers, Manager hospice Marianahof Etten-Leur

,,Dat is gewoon onrechtvaardig. Mijn vader heeft altijd hard gewerkt, nooit ergens over geklaagd. Tja, er is een logeerkamer aangeboden bij Kloostergaard, maar die kost 1700 euro per maand, een belachelijk hoge vergoeding.”

‘Zeer incidenteel knappen mensen in een hospice op’
Volgens Rob Kremers, manager van het hospice, komt het voor dat mensen, die met een bepaalde indicatie zijn aangemeld, niet komen te overlijden.

,,Zeer incidenteel knappen mensen op. Er is op dit moment voor deze meneer geen zorgindicatie meer. Dat houdt onze hospice-arts voor al onze patiënten dagelijks in de gaten.

En dat betekent, dat wij als instelling geen vergoeding meer voor de zorg krijgen. Hij houdt een plek in het hospice bezet, terwijl er een wachtlijst is van mensen die snel gaan overlijden.”

”Deze meneer heeft geen zorgpro­bleem, maar een woonpro­bleem. Er is geen indicatie meer en dan houdt het voor ons op”
– Rob Kremers, Manager hospice Marianahof Etten-Leur

Lees ook  Jaimie Vaes over filmpje waarin ze ‘op zoek gaat naar cocaïne’: ‘Was een grapje’

Volgens Avoord heeft de 88-jarige geen zorgprobleem, maar een woonprobleem. ,,Heel triest en vervelend, daarom hebben we ook een logeerkamer aangeboden.

Wij zijn in principe al coulant geweest door hem op te nemen, terwijl hij van buiten de regio kwam. Eigenlijk had hij in Zeewolde zorg moeten krijgen.

Wij waarschuwen altijd om een woning niet te snel weg te doen, daarmee te wachten tot het overlijden. Juist omdat we situaties als deze willen voorkomen.”

Dochter krijgt overal nul op rekest
Sylvia van Beers heeft al contact gehad met woningcorporatie Alwel, met gemeente, zorgverzekeraar CZ en met Surplus maar krijgt steeds nul op rekest.

De gemeente Etten-Leur laat weten niks te kunnen betekenen. ,,Wij hebben geen woningen en kunnen dat probleem niet oplossen.”

Corrina Pistorius, manager Alwel Etten-Leur zegt voor 1 maart geen woning te kunnen organiseren, maar op iets langere termijn wel mogelijkheden te zien via de maatwerkregeling.

Dit is de lekkere dochter van Diederik Gommers

Tonny van 102 ‘te gezond’ voor coronaprik; huisarts laat hoogbejaarde in verwarring achter