in

Hoe kon Anja nooit gemerkt hebben dat haar dochter mis bruikt werd? ‘Ik hing kotsend boven de wc toen ik erachter kwam’

In het bed waar Anja sliep met haar vriend, mis bruikte diezelfde man haar oudste dochter. ,,Toen het uitkwam, liep ik tegen van alles aan. Boos, ik was zó boos. Maar ik voelde me ook heel erg schuldig en verdrietig.”

Het gebeurde als zij ’s avonds weg was. Dan draaide hij, de man op wie ze ooit zo verliefd was, de deur van de slaapkamer op slot en ging zijn gore gang met Anja’s oudste dochter.

Kotsend hing Anja boven de wc toen ze dat voor het eerst hoorde. Alles kwam eruit toen ze wist dat haar kind twee weken naast hem in hún bed had moeten slapen – wás het maar slapen – toen zij zo aan het genieten was tijdens een rondreis in Turkije.

Schuldgevoel, het dekte de lading nog niet misschíen toen de Tilburgse ontdekte wat zich 2,5 jaar lang in haar huis had afgespeeld tussen haar ex-vriend en haar kind.

Een boomlange, flinke veertiger versus een minimeisje dat 13 jaar was toen het begon en 15 toen het stopte.

Was ze echt zó naïef?
Hoe kon ze in vredesnaam nooit iets gemerkt hebben? Wat ben je dan voor een moeder? Achteraf waren er tientallen signalen, was ze dan echt zó naïef geweest?

Hoe moest dit ooit weer goedkomen? Niet alleen met haar oudste, maar ook met haarzelf, en haar twee jongste kinderen?

”Natuurlijk ben ik nóóit boos op haar geweest. Ze was een kind!”
– Anja

Vier jaar later heeft Anja nog niet alle antwoorden. Maar ze weet inmiddels wel dat er maar één iemand verantwoordelijk is voor al het leed. Hij. En dat s*ksueel mis bruik impact heeft op iederéén in een gezin.

Lees ook  Straatrover (14) uit Almere sloeg maar liefst elf keer toe

,,Mijn oudste dochter natuurlijk voorop. Ze heeft pas over het mis bruik durven praten toen mijn ex-vriend en ik uit elkaar waren.

Ze had inmiddels zelf een vriend en die kwam er toevallig achter. Natuurlijk was mijn dochter heel verdrietig toen het uitkwam.

Ze was in pure paniek , maar ook zíj voelde zich schuldig, omdat mama’s vriend op háár verliefd was geworden. En omdat ze al die jaren niets had gezegd.”

Dan: ,,Dat durfde ze ook niet. Hij manipuleerde haar: er werd ingepeperd dat ze niks mocht zeggen. Ze werd bedreigd én beloond met dure spullen. Natuurlijk ben ik nóóit boos op haar geweest. Ze was een kind!”

Vreselijke nachtmerries
Haar middelste dan, die wóest was op die klootzak maar ook op zichzelf want hij was vaak thuis geweest als zijn zus een verdieping hoger al die walgelijke dingen moest doen.

,,Mijn zoon is zichzelf gaan snijden. Is een lastige puber, en nog.” De jongste dan, ook zij worstelt. ,,Eens in de zoveel weken heeft ze vreselijke nachtmerries. Gelukkig kunnen we er goed over praten.”

”Samenwonen? Niet zolang er kinderen onder mijn dak wonen!”
– Anja

En Anja zelf natuurlijk, die na het ontdekken van de waarheid een poosje naar de alcohol en kalmeringstabletten greep en in therapie ging.

,,Ik liep tegen van alles aan, wilde iets met mijn boosheid doen én er voor mijn gezin zijn.” Bij Blauwe Maan in Tilburg kon ze meteen terecht.

,,Luisteren, dat kunnen ze daar goed. En ook de contacten met andere ouders hebben geholpen. Nu wéét ik ook dat het niet mijn schuld was.”

Als gezin zijn ze hechter geworden, zeker. Met de vader van haar kinderen is het contact door dit alles verbeterd. Maar het onderwerp mis bruik is er altijd, ergens.

Lees ook  Jan schopt ver krachter van 17-jarig meisje uit Kampen van de trap in de bajes

Samenwonen met haar nieuwe vriend bijvoorbeeld? ,,Niet zolang er kinderen onder mijn dak wonen!” Is haar oudste dochter chagrijnig?

,,Denk ik meteen: misschien komt het door…. Terwijl: misschien moet ze wel gewoon ongesteld worden.”

De dader komt binnenkort vrij
Het gaat ook goed, met haar dochter, die deze maand 20 wordt. ,,Ze studeert, heeft nog steeds dezelfde vriend. Al snel wilde ze er amper nog over praten, ze wilde dóór.

Therapie wees ze af. Ze heeft alleen wat wandelsessies met de praktijkondersteuner van de huisarts gehad. Ze is gelukkig.

Natuurlijk is dat fijn, maar als moeder denk ik ook: zij heeft dit boek dan wel dichtgeslagen, maar dat gaat natuurlijk een keer open, hè.

En dan stort ze alsnog in. Daar maak ik me wel zorgen om, ja, maar dan zijn haar vader en ik er natuurlijk voor haar.”

”Als ik erbij was geweest tijdens de rechtszaak – heb ik dus bewust niet gedaan – dan was ik hem aangevlógen”
– Anja

En zo voelt het nu ook weer onrustig. Deze maand mag haar ex-vriend, die overigens meteen bekende nadat hij geconfronteerd werd met het misbruik, op proefverlof.

En als hij straks in mei definitief vrijkomt, heeft hij zestien maanden in de gevangenis gezeten. ,,Dat hij straks weer rondloopt, is toch wel een ding.”

Even vlamt de woede weer op: ,,Ik ben een slap wijf en ik mankeer echt altijd van alles, maar als ik erbij was geweest tijdens de rechtszaak – heb ik dus bewust niet gedaan – dan was ik hem aangevlógen.” Ach, hij is het niet waard. Háár gezin, dat telt. Altijd al, en nu nog meer dan ooit.

Deze signalen kunnen je helpen om je baby beter te begrijpen…

Met 210 kilometer per uur over de A6 ‘Ik moet nodig poepen’