in

Het bestaat, een verzorgingshuis zonder coronazieken: “Strengere maatregelen dan die van overheid genomen”

Terwijl het coronavirus het ene rusthuis na het andere treft, heeft nog geen van de 125 bewoners van rusthuis Onze-Lieve-Vrouw in Wezembeek-Oppem symptomen van COVID-19 vertoond.

Ook de personeelsleden bleven voorlopig gespaard. “Bij het begin van de lockdown hebben we strengere maatregelen dan die van de Vlaamse overheid genomen”, klinkt het.

Het rusthuis in Jan Baptist De Keyzerstraat in Wezembeek-Oppem telt 65 bewoners en nog eens 60 in de assistentiewoningen.

Tot op vandaag heeft nog geen enkele van de 125 senioren symptomen van het coronavirus vertoond.

Ook geen van de personeelsleden viel vanwege het coronavirus uit. “Dat wil uiteraard niet zeggen dat niemand van de bewoners of de medewerkers besmet is met het virus”, zegt directeur Jean-Paul Van Dam.

Lees ook  AirBnB is op zoek naar mensen die twee maanden gratis op de Bahama’s willen chillen

“In andere woonzorgcentra bleek namelijk al dat sommige bewoners besmet waren zonder symptomen te vertonen, maar feit is wel dat hier nog niemand ziek werd.”

Mondmaskers
Volgens de directeur nam het woonzorgcentrum bij het begin van de lockdown – ondertussen al bijna een maand geleden – strengere maatregelen dan diegene die door de Vlaamse overheid opgelegd werden. “

Omdat we wisten dat het virus alleen via de werknemers naar binnen gebracht kon worden, hebben we alle personeelsleden verplicht om met een chirurgisch mondmasker naar het werk te komen.

Lees ook  Robbert is een kenner en wist het al: ‘De aliens hebben ons gewaarschuwd voor het coronavirus’

Ze zetten dat op wanneer ze uit hun wagen stappen en mogen het pas uitdoen wanneer ze het woonzorgcentrum verlaten. Op die manier kunnen ze niemand besmetten.”

In tegenstelling tot in heel wat andere rusthuizen mogen de bewoners in Onze-Lieve-Vrouw in Wezembeek-Oppem momenteel wél nog vrij rondlopen in de gebouwen.

“Dat is voor de bewoners een enorme opsteker”, aldus nog de directeur. “Wie koorts heeft of begint te hoesten, moet evenwel meteen in quarantaine”, besluit Van Dam.

Familie van Mariëtte (84) die stierf aan coronavirus moet zelf naar ziekenhuis bellen om te vernemen dat moeder overleden is: “We waren totaal in shock”

COVID-patiënt doet emotionele oproep vanaf ziekenbed, ze kan nauwelijks ademen