in

Gemeente wil straks bepalen of je naar de snackbar kunt

Even op de hoek een Big Mac, Whoppertje of bamischijf scoren? Liever niet, aldus de lokale overheden van de vier grote steden en Ede.

Zij willen een dikkere vinger in de (vetarme) pap om ervoor te zorgen dat inwoners sommige dingen niet, en andere dingen juist wel gaan eten.

Niet dat een ambtenaar straks met een boodschappentas vol andijvie voor je deur staat, maar meerdere gemeenten dringen er wel op aan beschikking te krijgen over meer juridische mogelijkheden om aanbieders van ongezond voer een halt toe te roepen.

Zowel Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht als Ede schreven hier in januari een brandbrief over aan staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

McDonald’s, KFC, snackbar
Ze hebben zogezegd de buik vol van tenten die burgers, patat en meer gefrituurd snackvoer aanbieden. Zelf kiezen? Liever niet.

Lees ook  Man (49) wurgt zijn vrouw vanwege 'mishandelen' 4-jarig dochtertje

Via een wijziging van de Omgevingswet of de Warenwet willen gemeentes inwoners een flinke duw geven in de richting van XXL bakken sla en familieverpakkingen wortelen en selderij-sticks.

En dat kan nu nog niet, want “het maken van een ongezonde voedingskeuze overkomt je niet, daar kies je voor, zo is de redenering.

Je kan daar gewoon naar binnen lopen”, zegt Anniek de Ruijter, universitair hoofddocent aan de UvA tegen RTL Nieuws.

De Ruijter onderzocht de huidige mogelijkheden voor gemeentes om invloed op het aanbod uit te oefenen. Haar conclusie: die zijn op dit moment vrij beperkt.

Onduidelijk
Waartoe de roep van de vier grote steden plus Ede gaat leiden? Dat is nog onduidelijk. De vraag is ook: is het wel de taak van de gemeente om te bepalen wat voor voedsel de zaak op de hoek slijt? De wethouder beslist immers ook niet wat er in de schappen van de Lidl ligt.

Lees ook  Man dankt jeugdige looks aan het drinken van eigen urine

Leidt een wijziging in die Omgevingswet niet tot sluiting van familiebedrijven die al jaren boeren in volkswijken en stadscentra?

En zijn er niet legio alternatieve mogelijkheden om mensen in beweging te krijgen, anders dan lokale overheidscontrole over wie wat waar verkoopt?

Het lijkt allemaal van onderschikt belang in de ogen van de lokale bestuurders van A’dam, R’dam, Utrecht, Den Haag en Ede.

Sylvana Simons: “Verwijder al die witte mannen in de tweede kamer”

Vader (39) ver kracht zijn 14-jarige dochter als moeder op vakantie is: ‘Ik ben geen p*dofiel’