in

Maikel verwaarloost pup enorm: ‘Het was voor mij moeilijk om de juiste voeding in te schatten’

Als een dierenarts in juni 2018 voor het eerst de pup van Maikel A. (34) uit Enschede ziet, schrikt hij zich rot.

De 5 maanden oude herder is uitgemergeld en weegt nog geen 11 kilo, bijna de helft van wat een gezonde pup op die leeftijd moet wegen. De eigenaar krijgt een geldstraf.

Hij adviseert A. de herder eiwitrijke voeding te geven en stelt hem voor om regelmatig de dierenartspraktijk te bezoeken en zo het gewicht in de gaten te houden.

Als A. pas in november weer met de herder in de praktijk komt, blijkt het beest net 12 kilo te wegen. De dierenarts weet het zeker: hier wordt een onschuldig dier zwaar verwaarloosd.

Hij schakelt de politie in. De hond wordt weggehaald, krijgt goed te eten en weegt binnen de kortste keren meer dan 20 kilo.

Lees ook  Politie waarschuwt hondenbezitters Echt voor worst met spijkers

Moeilijke klus voor rechter
„Het was voor mij moeilijk om de juiste voeding in te schatten”, zegt A. deze woensdag tegen politierechter Christine Koppes in Almelo.

De Enschedeër komt met een verhaal dat de dierenarts hem een bepaald merk voeding adviseerde, maar dat hij op het internet zag dat er gemalen kippenveren in verwerkt waren.

”Als je de botten van ellende ziet uitsteken, dan weet je dat het niet goed zit, toch?”
– Christine Koppes, politierechter

Dat klopt ook, de fabrikant haalt uit de veren eiwitten die geen allergische reacties veroorzaken, maar dat heeft A. waarschijnlijk online niet gelezen.

In plaats van de geadviseerde voeding haalt hij een zak huismerkbrokken voor volwassen honden, voer dat niet geschikt is voor een opgroeiende pup.

Lees ook  Drie dierenmishandelingen in Uden in twee dagen: minimaal zeven eenden dood

Aanwijzingen van fokker
Ook zegt A. dat hij luisterde naar de aanwijzingen van de fokker, die hem geadviseerd zou hebben om het beest vooral niet te veel eten te geven.

Als A. ook aangeeft dat de pup al erg mager was toen hij haar ophaalde, vraagt Koppes: „Als je de botten van ellende ziet uitsteken, dan weet je dat het niet goed zit, toch?”

Doormodderen
Het verbaast de rechter hogelijk dat A. niet ingreep maar vijf maanden lang bleef doormodderen, terwijl hij afspraken met de dierenarts afzegde.

Net als dat A. een inenting achterwege liet omdat hij op het internet las dat mensen schreven dat honden er aan konden overlijden.

Rechter Koppes legt A. een boete van 300 euro op.

Dit is de Libanese geliefde van Hugo de Jonge

Saskia’s zoon (11) pleegde zelfmoord: “Nietsvermoedend liep ik naar boven”