in

Ernstig zieke James B. mag terug naar Amerika, ondanks verdenkingen mis bruik 12-jarig meisje

De ernstig zieke James B. mag van de rechter terug naar Amerika om omringd door zijn familie te sterven.

Dat was het verzoek van de advocaat van de 50-jarige Amerikaan, die verdacht is van het mis bruik van een 12-jarig meisje in het Hilton Hotel in Rotterdam. Vanwege acute leukemie heeft B. nog enkele weken of maanden te leven.

Het slachtoffer en haar familie vinden ook dat B. zijn laatste levensfase in Amerika moet kunnen doorbrengen.

‘Dit wens je je ergste vijand niet toe’, was de reactie van het meisje op het nieuws over de ernstige ziekte van B., zo vertelde haar advocaat Nelleke Stolk de rechter.

,,Natuurlijk, kijkend naar de vreselijke inhoud van de aangifte is de eerste reactie: Hij moet gestraft worden.

De familie wil ook dat hij een straf krijgt en uitzit, maar nu vinden zij vooral dat B. moet kunnen sterven in de nabijheid van zijn familie.’’

Dit was ook het verzoek van Tjalling van der Goot, de advocaat van B.. Vanuit het oogpunt van menselijkheid zou B. naar Amerika moeten kunnen gaan om te sterven. Kijkend naar de bijzondere situatie gaat de rechter erin mee het belang van B. voorop te stellen.

Lees ook  Kapper in schuurtje op heterdaad betrapt na tip buurtbewoners: 4000 euro boete

Skype
De vraag is volgens zijn advocaat of B. nog leeft als de inhoudelijke behandeling is op 18 juni, kijkend naar de levensverwachting van de verdachte die enkele weken tot enkele maanden is.

B. vertelde de rechter zelf dat de kanker in zijn bloed, zijn ruggengraat en zijn botten zit. Hij wacht nog op nieuwe testuitslagen.

Vanuit Amerika kan hij echter via Skype of telefoon bij de zitting aanwezig zijn, aldus zijn advocaat. Ook vandaag volgt B., die inmiddels uit het ziekenhuis is en bij een vriendin verblijft, per telefoon de rechtszaak.

Zo legde hij uit dat hij niet meewerkte aan een onderzoek door de psycholoog omdat hij ‘die kerel niet vertrouwde’.

De officier van justitie stond niet achter het verzoek van de advocaat en meent, kijkend naar waarvan B. wordt verdacht, dat hij aanwezig moet zijn bij zijn rechtszaak. De officier wilde hem niet terug de gevangenis in sturen, maar hem wel in Nederland houden.

,,Hierbij sluiten we onze ogen niet voor de sombere uitzichten, maar hij heeft nog enkele maanden te leven.

Het is prematuur nu op een verslechtering vooruit te lopen. Hij zit nog niet in zijn laatste levensfase.’’ De rechter oordeelde dus anders.

Lees ook  Dit gebeurt er als je een gaatje in je tand negeert

Ontkend
B. heeft het mis bruik van het meisje altijd ontkend. Volgens het OM zijn er echter meerdere bewijzen.

Zo werd haar dna bij hem gevonden op een plek die wijst op mis bruik. De verklaring van de verdachte over deze sporen worden door het NFI tegen het licht gehouden.

De Amerikaan leerde het meisje via zijn Nederlandse dochter kennen bij het spelen van het online paardenspel Star Stable. Hij maakte om met het meisje te spreken ook een profiel op Facebook aan, dat hij later wiste.

Vlak voor hij naar Nederland vloog, werden die berichten steeds s*ksueel explicieter, aldus de rechter eerder. De gesprekken verliepen in ‘verliefde sfeer’, aldus de officier van justitie in december.

Eind juni kwam B. aan op Schiphol. Hij nam direct de trein naar Rotterdam. Eerst checkte hij in bij het Hilton Hotel, daarna sprak hij af met het meisje op het Centraal Station.

Op het station kreeg zij een toegangspas van zijn kamer en ging daar naartoe, waarna hij haar volgde. Twee dagen zouden zij samen tijd op de kamer hebben doorgebracht.

Kapper in schuurtje op heterdaad betrapt na tip buurtbewoners: 4000 euro boete

Jonge moeder sterft na de bevalling, maar redt meerdere levens door prachtige daad