in

Enschedeër (18) had seks met meisje, maar wist niet dat ze pas 12 was: ‘Voel me veel ouder’

ENSCHEDE/ALMELO – Vlak voor de kerstdagen vorig jaar sprak een 18-jarige Enschedeër af met een meisje. De twee kennen elkaar via Snapchat. De ontmoeting eindigde met een vrijpartij op de slaapkamer van de jongeman. Toen hij niet veel later hoorde dat het meisje pas 12 was, zakte hij naar eigen zeggen door de grond. Geschrokken stuurde hij de wijkagent een appje: ‘Wat moet ik nu doen?’

Het is een bijzondere rechtszaak deze maandag voor de Almelose rechtbank. De Enschedeër wordt er niet van verdacht dat hij de 12-jarige dwong tot seks. Want daar is namelijk geen sprake van. Dat zegt het meisje zelf, ze had zich ouder voorgedaan omdat ze seks wilde. ‘Ik wist wel dat hij geen relatiemateriaal was, maar ik wil nog wel vaker seks’, zei ze bij de politie. ‘Ik voel me ook veel ouder.’

Lees ook  Student stapt uit leven door ‘gigaschuld’ op beleggingsapp, familie klaagt bedrijf aan

„En dan zit je hier omdat het niet mag, seks hebben met een meisje van 12”, zegt rechter Liesbeth Venekatte tegen de verdachte. Die zegt nog eens dat hij stomverbaasd was toen hij haar werkelijke leeftijd hoorde. „Ik heb nooit kunnen denken: ‘ze is jong’. Ook vanwege de handelingen die ze deed, ik had echt het gevoel dat ze meer ervaren was.”

Les geleerd
Het is de verdachte naar eigen zeggen niet in de koude kleren gaan zitten. „Persoonlijk heb ik er heel veel problemen mee, niet netjes dat ze loog over haar leeftijd.” Hij heeft zijn les wel geleerd, zegt hij: „Nooit meer iets aangaan met iemand zonder een blik op de ID-kaart te werpen.” Overigens bleef het meisje hem berichten sturen, zegt hij. Ook nadat haar vader aangifte deed.

Lees ook  Verbijstering over dure flesvoeding van A-merken: ‘Moet je nagaan hoe ze ons belazeren’

„U bent niet de enge man in de bosjes”, zegt rechter Venekatte. Ze wijst naar de vader van het meisje. Die deed wel aangifte, maar wil zeker niet dat de verdachte ‘opgeknoopt’ wordt aan de hoogste boom. Officier van justitie Saskia Markink-Grolman zegt de inmiddels 19-jarige Enschedeër als een adolescent te zien en verzoekt de rechtbank om hem via het jeugdstrafrecht te berechten. Hij hoeft van haar niet de cel in.

Maar intussen denkt de aanklager wel dat de verdachte wel degelijk wist dat het meisje jonger was dan dat ze zelf deed voorkomen. Daarom eist ze uiteindelijk drie maanden voorwaardelijke jeugddetentie. Advocaat Harriët de Kroon vraagt de rechtbank om een gerechtelijk pardon.

Uitspraak over twee weken

Dít is waarom je beter niet onder de douche kunt plassen

Aaltenaar (53) ontmaagdde zijn pleegdochter en misbruikte haar tien jaar lang: zes jaar cel