in

Els vangt dieren op van mensen die door corona zijn overleden: ‘We zitten propvol’

Van de keuken tot de slaapkamer en de hal: overal in en om Els’ huis vind je honden en katten. Ze runt een opvang voor huisdieren waarvan het baasje is overleden.

Door het coronavirus blijven de verzoeken om dieren op te vangen maar binnenstromen. “Je kunt geen nee zeggen tegen die dieren.”

Al tientallen jaren runt Els Adams samen met haar partner Jan een opvang in het Brabantse Nispen. De stichting bekommert zich om dieren die nergens anders terechtkunnen. “Zoals dieren van foute fokkers”, vertelt Els. “Daar begint niemand meer aan, maar wij wel.”

Steeds vaker kregen ze het verzoek om huisdieren waarvan het baasje is overleden, op te vangen. Daarom begonnen ze de stichting Laat uw huisdier na.

Steeds meer mensen weten hen te vinden. Op dit moment vangen ze 41 honden en 70 katten op, zowel in hun huis als op het terrein ernaast. En de verzoekjes om dieren op te nemen, blijven maar komen.

  Als je wordt benaderd door een geleidehond zonder baasje, moet je hem niet aaien: dit is wat je METEEN moet doen

“De laatste twee weken hebben we negentien dieren op kunnen vangen van mensen die zijn overleden aan corona.

Vaak zijn het dieren van eenzame ouderen, wier buurvrouw bijvoorbeeld tijdelijk voor het dier heeft gezorgd maar die nu met het diertje zit.”

Asiel zit vol
Hun stichting is vaak de laatste kans voor de dieren, vertelt Els. Bijvoorbeeld omdat de overleden persoon geen familie heeft om het dier op te vangen.

Ook zitten dierenasiels vol en komen die nu handen tekort. “Zo zijn we benaderd door iemand die een plek zocht voor een hondje. We waren de zeventiende instantie die die persoon al had gebeld.”

Dat hondje hebben ze uiteraard opgenomen, vertelt Els. “We nemen ons elke dag voor om nee te zeggen, maar dan hoor ik het verhaal en dan roep ik: doe maar.

Je vindt altijd een leuk hoekje of plekje voor ze.” De honden en katten zitten inmiddels overal op het terrein, van de speciale tuinhuisjes tot aan kennels in de keuken.

  Expeditie Robinson Dominique Hazeleger plaatst tegenwoordig behoorlijk pikante kiekjes:

Achterstallig onderhoud
Qua geld is het wel een drama, zegt ze. “We vangen veel dieren van eenzame ouderen op en die hebben veel achterstallig onderhoud.

Een slecht gebitje, niet gesteriliseerd. De dierenarts die ons normaal voor een lage prijs helpt, woont in België. En daar kunnen we door de coronamaatregelen niet heen.”

Els’ huis met de opvang staat op een groot terrein. “Daarop staan tuinhuisjes met daarin meubels en een bed.

De huisjes hebben ook vloerverwarming en sfeerverlichting, zodat het warm en knus aanvoelt. We hebben vrijwilligers die bij de honden lekker de Privé gaan lezen. Zo voelt het als een echt huis voor de dieren.”

En die aandacht is hard nodig. “Je merkt aan ze dat de dood van hun baasjes ze niet in de koude kleren gaat zitten.

Ze hebben vaak een vreselijke periode achter de rug. Als ze nergens meer terecht kunnen, zijn wij er nog.”

Monique Westenberg staat stil bij haar overleden ‘pindamama’

Oogontsteking, tinteling of ‘covid-teen’: dit zijn de zeldzamere symptomen van corona