in

Eindhovens overvallertje (14) blundert zich twee keer de handboeien in en krijgt nu jeugd-tbs

Bij de ene overval liet de 14-jarige overvaller zich wegjagen door de caissière. Niet slim. Een volgende lukte ook niet.

Daar baalde hij toen zo van dat hij nog een rondje rond het tankstation fietste. Opnieuw: niet slim.

Zeker niet als er een politiebureau om de hoek zit. Dergelijke fouten zal de Eindhovense knul niet snel meer maken: de rechtbank legt hem jeugd-tbs op van extralange duur.

De rechters kozen niet graag voor deze ‘uiterste maatregel’. Maar Kinderbescherming, Reclassering, de jeugdpsychiater, psycholoog én het Openbaar Ministerie zagen geen andere manier om het ‘zeer grote risico’ op herhaling te voorkomen. Iets anders heeft geen zin: hij wil niet luisteren.

”Hij riep om geld maar de caissière was niet erg onder de indruk en trok haar eigen stanleymes.”

Juni 2019 zag een medewerkster van de Praxis in Son in de avond een jongen binnenkomen met een raar wit masker op.

Hij had een mes in zijn hand en riep om geld. De vrouw was niet erg onder de indruk, en trok haar eigen stanleymes.

De jongen – hij was toen 14 – riep nog een paar keer om geld, maar koos toch het hazenpad. Buiten wachtte een vriend hem op met een scooter en samen gingen ze er vandoor.

Vluchtscooter was gestolen
In en rond de Praxis stikt het van de camera’s. Politie zag zo hoe de twee jongens al geruime tijd bij de bouwmarkt rondhingen, waarschijnlijk verkennend en wachtend op een stil moment.

Een van de agenten herkende ook de vluchtscooter. Hij had hem de vorige dag beschreven toen iemand kwam vertellen dat het ding was gestolen.

Althans: een jongen nam hem mee voor een proefritje en was niet teruggekomen. De volgende avond, dus na de overval, stond het ding opeens weer in de schuur.

”In de scooter zat een wit masker, en een zonnebril. Drie maal raden wiens DNA er opzaten”

Opmerkelijk! Dat was niet de enige verrassing: in de scooter zaten een wit masker, en de zonnebril die de andere jongen ophad. Drie maal raden wiens DNA er op het masker zat. Vergeten weg te gooien…

Lees ook  Dit is de lekkere dochter van Diederik Gommers

Scooter was’ verhuurd aan de overvallers’
Tot de rechtszaak toe heeft de jongen niks willen zeggen over de scooter. Maar twee weken terug trok hij zijn mond opeens wel open.

En hoe. De rechters kregen drie verschillende verhalen. Ze hadden de scooter gestolen en weer teruggebracht. Nee, ze hadden de scooter gestolen, en doorverkocht aan andere knapen.

”Dat masker had hij toevallig net die dag even opgehad, maar niet tijdens een overval”

Nog eentje: ze hadden de scooter gestolen en hem voor een uurtje uitgeleend of liever gezegd verhuurd aan andere kerels.

En díe hadden de overval gepleegd. Het DNA op het masker? Tja, het was zijn masker en hij had het toevallig die middag opgehad, maar dat was niet in de Praxis.

Kont tegen de krib
De knaap wordt geestelijk onderzocht en alle lichten gaan op rood. Hij is geestelijk beperkt, heeft een gebrekkige ontwikkeling en allerlei ziekelijke stoornissen.

Dat wil hij zelf niet weten en als hij in een instelling wordt geplaatst voor behandeling, gooit hij de kont tegen de krib en weigert mee te werken.

Dat heeft dus geen zin, en na pakweg een jaar wordt hij weer naar huis gestuurd. Daar zou hij zijn best doen, zei hij.

”Hij zwaait met een mes maar opnieuw krijgt hij niks mee en gaat er vandoor”

Dat hield hij niet lang vol. Want in november 2020 ziet een caissière in het Total tankstation aan de Oude Bossche Baan in Eindhoven een knul met een wit masker binnenkomen.

Zwaaiend met een mes roept hij: ‘geef me je geld, rotwijf’. En hij heeft wel meer benamingen voor haar. Maar opnieuw krijgt hij niks mee en gaat er op een damesfiets vandoor.

Lees ook  Dertig gezinnen in quarantaine na corona-uitbraak op basisschool

Nog geen half uur later
En wat ziet de caissière nog geen half uur later? Een knul, in dezelfde spijkerbroek, op eenzelfde fiets langzaam voorbij komen terwijl hij haar raar aankijkt.

Ze belt meteen de politie. Het bureau zit om de hoek, dienders komen aangescheurd en grijpen de jongen in zijn kladden.

Dat is tegen het zere been. Hij wil de namen weten van de agenten en roept: ‘Die ga ik onthouden, de volgende keer schiet ik je dood.’ Doodsbedreigingen aan ambtenaren dus. Dat kan er ook wel bij.

”Hij staat ‘met zekere regelmaat’ voor de kinderrech­ter. Dat moet nu maar eens afgelopen zijn.”

Ondanks alle ontkenningen ziet de rechtbank hem als dader. Maar wat dan? Het is zeker niet de eerste keer dat hij in de fout gaat. Hij staat ‘met zekere regelmaat’ voor de kinderrechter. Dat moet nu maar eens afgelopen zijn.

Het zal onder dwang moeten
Die stoornissen moeten behandeld worden, dat is duidelijk. Zoiets gebeurt bij kinderen vaak in open instellingen.

Dat gaat hier niet lukken. Geen van de deskundigen heeft er vertrouwen in dat hij zal meewerken, het zal onder dwang moeten.

Zo niet dan is de kans ‘zeer groot’ dat hij opnieuw verkeerde dingen doet. Even groot is de kans dat hij daarbij voor wapens of geweld kiest.

”Openstaan­de straffen hoeft hij niet uit te zitten, hij kan meteen door naar de inrichting”

Er zit niks anders op dan jeugd-tbs. En aangezien zijn daden met geweld waren en bedreigingen, kan deze langer gaan duren dan de drie jaar die anders als maximum gelden.

Maar eindelijk boft hij een beetje. Er stonden nog andere straffen open omdat hij dit allemaal in proeftijden deed. Die straffen hoeft hij niet uit te zitten. Hij kan meteen door naar de inrichting.

22 mensen negeren rood kruis boven A20, vrouw steekt ‘dikke’ middelvinger op naar hulpverleners

Meisje (17) dobbert 22 dagen op zee zonder eten, 56 passagiers omgekomen: ‘Een massa-graf in zee’