in

Drie puppy’s in kinderrugzak achtergelaten: ‘De navelstreng zat er nog aan’

Wie kent een vermoedelijke stafford teef die nu zonder puppy’s zit? Dat vraagt de politie zich af. Gistermiddag zijn er drie pasgeboren puppy’s in een opvallende kinderrugzak achtergelaten achter het station in Deventer. ,,De navelstreng zat nog aan de puppy’s.”

Een voorbijganger vond de tas met de puppy’s in de fietsenstalling en gaf hem aan een NS-medewerker, die de dierenambulance inschakelde.

,,We krijgen als dierenbescherming veel voor onze voeten, maar dit zien we niet vaak. Gelukkig niet’’, zegt Carmen Silos van de dierenbescherming.

,,De navelstreng zat nog aan de puppy’s. Dat zegt misschien wel genoeg in wat voor toestand de dieren zijn achtergelaten. Een wanhoopsdaad.’’

De politie roept mensen met camerabeelden uit de omgeving van de achterzijde van het station op om beelden van die middag terug te kijken en daarop te zoeken naar een persoon met de opvallende rugzak.

Lees ook  Hoge Veluwe wil geen wolven en sluit het park af met hoge hekken

De pasgeboren staffords moeten volgens de politie tussen 14.00 en 14.30 uur zijn gedumpt, pal achter het station.

Cruciaal
Geregeld rukt de dierenbescherming volgens Silos uit voor gevonden kittens. Gedumpte puppy’s zijn volgens haar een zeldzaamheid.

,,Kittens komen we geregeld tegen in een vuilniszak of achtergelaten in bosjes. Mensen denken vaak dat ze zich wel redden. Dat klopt niet. Zowel voor kittens als puppy’s zijn de eerste weken cruciaal.’’

De drie gevonden puppy’s achter het station in Deventer zijn daarom overgebracht naar een gastgezin.

Acht keer per dag geeft dit gezin de fles aan de hondjes, een vrouwtje en twee mannetjes. ,,Daarnaast moeten ze de buikjes masseren zodat de darmen opgang komen’’, zegt Silos.

De dierenbescherming betaalt de voeding, inentingen en kosten voor de dierenarts. Het gastgezin verzorgt de beestjes.

Lees ook  Vrouw vindt een verlamde hond op het strand. Wat ze vervolgens deed heeft mij diep geraakt

,,Deze gastgezinnen zijn heel belangrijk. Zij zorgen ervoor dat de dieren toch nog in een huiselijke situatie de nodige zorg krijgen.’’

Silos roept mensen daarom op de dierenbescherming te bellen als ze worden overvallen met puppy’s en niet weten wat ze ermee aan moeten.

,,Dat kan zelfs anoniem. Wij kunnen een gezin dan helpen en een situatie als deze voorkomen. Als ik kijk naar het kinderrugzakje dan vermoed ik dat het een gezin was met kinderen, die niet wisten wat ze ermee aan moesten. Wij hadden dat gezin kunnen helpen.’’

Juiste moment
De drie piepjonge staffords in Deventer hadden volgens Silos uiteindelijk geluk dat de dierenbescherming op tijd werd gebeld.

,,We waren er op het juiste moment. Medewerkers van de dierenambulance konden op tijd de eerste zorg verlenen.”

Aantal nieuwe besmettingen lijkt af te nemen in Nederland

Glennis Grace in tranen om reacties na breuk: ‘Nooit van mijn leven verwacht’