in

Door p*dohunters ontmaskerde Zwollenaar hoort celstraf en behandeling tegen zich eisen

Tegen een 49-jarige man uit Zwolle is twee jaar cel (waarvan een jaar voorwaardelijk), verplichte behandelingen, een meldplicht en een vijf jaar lange proeftijd geëist.

De man probeerde meermaals met minderjarige meisjes af te spreken en had duizenden foto’s en video’s met kinderp*rno in bezit. Ook werd er dierenp*rno tussen zijn bestanden gevonden.

In maart vorig jaar werd de woning van de Zwollenaar belaagd door enkele tientallen mensen. Dat gebeurde nadat hij was ontmaskerd door p*dohunters toen hij onderweg was naar een ontmoeting met een 13-jarig meisje. Dat meisje bleek niet te bestaan, de man werd in de val gelokt door pedohunters.

Het strafdossier van de man zit vol met chatverslagen. Hij zocht via WhatsApp, Facebook en Skype contact met jonge meisjes. Vaak waren het profielen van p*dohunters die zich voordeden als jonge meisjes.

‘Het is een soort obsessie’
“Ik was nieuwsgierig, het is een soort obsessie”, verklaarde de man vandaag in de rechtbank in Zwolle.

De man is door een psycholoog onderzocht. Die constateerde dat de man p*doseksuele gevoelens heeft, stelde autisme vast en beoordeelde de man als zwakbegaafd. “Het lukt meneer niet om verantwoordelijkheid te nemen voor zijn daden.”

‘Wat was u van plan te gaan doen met die meisjes?’
“Ik zocht een soort vriendschap, contact”, bekende de man. “Maar wat was u van plan om te gaan doen met die meisjes?”, vroeg de rechter. “Ik wilde strelen, liefde geven.”

Zeker twee keer probeerde de Zwollenaar daadwerkelijk af te spreken met een minderjarig meisje.

Lees ook  Werkstraffen voor broers (31 en 34) uit Harlingen na aan randing op kinderfeestje

Een keer bij de Jumbo en een keer op het station in Zwolle. Op die laatste plek liep hij tegen de lamp; hij werd opgewacht door p*dohunters.

“Maar wat nou, als er echt een meisje was gekomen? Wat had u dan gedaan?”, vroeg de rechter. “Ik ben al die tijd in de maling genomen.

Ik had het gewoon niet moeten doen”, zei de verdachte. Dat was niet het antwoord dat de rechter wilde horen. “U heeft ook aangeboden dat ze mocht blijven slapen. Wat waren uw bedoelingen?”

‘Ik ben blij dat er niks is gebeurd’
“Ik weet dat het niet mag”, sprak de Zwollenaar. “Ik ben blij dat er niks is gebeurd.” “Ik denk dat iedereen blij is dat er niks is gebeurd”, sprak de rechter.

Nadat de man tegen de lamp was gelopen, zat hij drie dagen vast. Daarna ging hij naar een forensisch psychiatrische kliniek.

Ook daar zocht de man op zijn telefoon naar kinderp**rno. Waarom hij dat deed, is na vijf uur praten met een psycholoog nog steeds niet duidelijk.

“Moet u niet bij uzelf te rade gaan waar dit gedrag vandaan komt?”, vroeg de rechter. “Wat heeft u nodig om van deze obsessie af te komen?”

“Hulp en steun”, antwoordde de man. De man werd met naam en toenaam door p*dohunters op internet gezet, ook zijn adres circuleerde op social media. “Toen ze met veertig man voor mijn deur stonden, dacht ik: dit is foute boel.”

Lees ook  Vrouw in rug gestoken in Eindhoven tijdens hardlopen - Slachtoffer zwaargewond!

“Is het terecht dat u als pedofiel bestempeld wordt?”, vroeg de rechtbank. “Ja, misschien wel”, antwoordde de Zwollenaar.

‘Meneer is een tikkende tijdbom’
Waar alle betrokkenen bij het proces het over eens zijn, is dat de man behandeling nodig heeft. Eerst tegen zijn autistische stoornis, daarna een behandeling voor de p*dofiele stoornis.

“Meneer is een tikkende tijdbom”, vatte de officier van justitie samen. “Het recidive-risico is hoog. Ik twijfel of meneer zich realiseert welke ziekte hij bij zich draagt.”

Het Openbaar Ministerie vindt de drie dagen die de Zwollenaar tot nu toe in de cel heeft gezeten niet genoeg.

Er werd, naast alle behandelingen, een celstraf van twee jaar geëist. Daarvan is een jaar voorwaardelijk.

Ook vroeg de officier om het contact met minderjarigen te vermijden, kinderp*rno te vermijden en, na de celstraf en behandelingen, een opname in een instelling voor beschermd wonen.

‘Ik denk dat dat mijn ondergang wordt’
De Zwollenaar schrok van de geëiste celstraf. “Ik denk dat dat mijn ondergang wordt. Dat ga ik niet redden.”

Zijn advocaat vroeg de rechtbank om haar cliënt geen celstraf op te leggen en bovendien een kortere proeftijd.

Wel is ook zij er voorstander van om zo snel mogelijk met een passende behandeling van haar cliënt te beginnen.

“In een gevangenis hebben ze geen kaas gegeten van dit soort problematiek. Daar wordt cliënt niet beter van, daar wordt hij slechter van.”

De rechtbank doet op 3 mei uitspraak.

Familie bouwt mobiel bed voor 16-jarige hond zodat ze het strand kan bezoeken

Om déze reden draagt Monique Westenberg haar verlovingsring nog steeds