in

Doodgestoken door verwarde man: ‘Intens verdrietig dat Roy zo moest sterven’

Roy Titawanno (64) werd vorige week in de Amsterdamse wijk De Pijp doodgestoken door een verwarde man. Vanavond is er een stille tocht.

“Roy was een kleine schat. Enorm geliefd, overal waar je kwam”, zegt zijn persoonlijk begeleider Serah Meijer.

De Molukse Amsterdammer was niet verzekerd voor een begrafenis, maar dankzij een speciale actie kan zijn laatste wens in vervulling gaan.

Bij de reeks steekincidenten raakten ook vier mensen gewond, tussen de 21 en 28 jaar oud. Zij zijn inmiddels buiten levensgevaar. De 29-jarige man zit vast.

De manier waarop Roy om het leven is gekomen, veroorzaakt intens verdriet. “Roy was mijn oom, maar ik zei altijd neef tegen hem.

Molukse mensen zijn echte familiemensen, als familie verwerken we nu dit verdriet. We zijn er voor elkaar”, zegt zijn nichtje Patricia Titawanno.

Overal geliefd
Roy had geen gemakkelijk leven. Nicht Patricia wil daar niet te veel over uitweiden. Roy kreeg begeleiding van de Amsterdamse hulporganisatie HVO Querido en woonde dankzij die hulp weer zelfstandig.

Serah Meijer was jarenlang zijn persoonlijke begeleider namens Querido. “Ik ken Roy al acht jaar”, zegt ze. “Hij was een kleine schat. Dat hij er niet meer is, is een groot gemis.

Overal waar je met hem kwam, op welke plek ook, was hij geliefd. Hij was ook een mooi mens. Heel open, sociaal en eerlijk over zijn dromen.”

Lees ook  Zes jonge asielzoekers in 'coronahotel' Haren klimmen over hek

Stille tocht
Niet alleen de familie, maar ook de wijk is hard getroffen en erg geschrokken door deze gebeurtenissen, zegt nicht Patricia.

“Er zijn naast mijn oom nog vier mensen slachtoffer geworden van het zinloze geweld. Er zijn veel tranen.”

Om aandacht te vragen voor zinloos geweld heeft Patricia een stille tocht georganiseerd. Die is vanavond.

Ze kreeg hulp van de wijk en de Molukse gemeenschap. “Het is mooi om te zien dat zo veel mensen met ons meeleven.”

Met elkaar verwerken
De stille tocht gaat vanavond langs de plek waar de andere vier slachtoffers zijn neergestoken. Alleen familie, vrienden en buurtgenoten zijn uitgenodigd.

“We willen dit met elkaar verwerken en mijn oom een waardig afscheid geven”, vertelt de nicht, die zelf ook in Amsterdam woont.

“Door dit met elkaar te verwerken en samen een vuist te maken tegen zinloos geweld, hoop ik dat de rust weer terug kan keren in de buurt.

En die mooie buurt weer de buurt kan zijn zoals die was. Ik hoop dat we weer verder kunnen.” De familie van Roy zal vanavond een tegel tegen zinloos geweld onthullen.

Roy was geboren in Nederland. Indonesië was zijn tweede liefde. Ieder jaar probeerde hij er een keer naar toe te gaan.

Daar spaarde hij het hele jaar voor, zegt zijn begeleider Serah. “Hij bezocht daar zijn grote zus en kwam er even bij.

Lees ook  Man gered uit handen van ontvoerders dankzij avondklokcontrole

Even ontladen van alles. Als ik hem dan weer zag, was hij zo vrolijk. Ontspannen en zo mooi gebruind. Mooi om te zien.” Een korte stilte valt. “Ik ga hem missen.”

Laatste wens
Naast verdriet is er ook veel dankbaarheid. Roy had een laatste wens. “Hij wilde graag dat zijn laatste rustplaats op de geboortegrond van zijn ouders zou zijn. In Piru”, zegt nicht Patricia.

Maar hij bleek niet verzekerd voor een begrafenis. “Mijn neefje wist dat. Hij wilde de familie niet met het probleem confronteren en zag de nood.

Daarom is hij een crowdfunding-actie begonnen. Om geld te verzamelen, zodat de laatste wens van mijn oom uit kon komen.”

Het succes van de actie is enorm. “Als een explosie. Zo hard ging het”, zegt Patricia. Er is genoeg geld binnengekomen.

De as van haar oom kan nu naar Indonesië worden gevlogen en bijgezet worden in het graf van zijn ouders.

“Onze dankbaarheid is niet in woorden uit te leggen. Mensen uit het hele land leven mee. We krijgen berichten van mensen die we niet kennen.”

Dat is ontzettend mooi en waardevol, vindt Patricia. En het laat volgens haar ook iets zien: “Hoe mooi en krachtig ons land kan zijn. En dat we een eenheid kunnen vormen. Tegen geweld.”

Zwaan beschoten met luchtbuks

Daar komt de zon: vanaf morgen lekker weer, later zelfs 25 graden