in

Dode ganzen in Ridderkerk vermoedelijk vergiftigd: ‘Het slijm liep uit hun bek’

In het Lohmanpark in Ridderkerk zijn woensdagmiddag twee ganzen overleden, nadat zij kort daarvoor nog vrolijk meeliepen met het voederen van de schapen en koeien.

De dierenweide gaat ervan uit dat het ganzenstel is vergiftigd. ,,Ze liepen ineens met slijm uit hun bekken op de boerderij en waren tien minuten later allebei dood”, zegt Gijs Stok, boer en beheerder van het park.

De Ridderkerkse boer kwam iets na vijf uur ’s middags met een paar collega’s zijn kantoor uitgelopen toen de twee ganzen paniekerig hun kant opkwamen.

Stok zag gelijk dat het goed mis was. ,,Ze waren aan het kwijlen, hadden tranen in hun ogen en maakten veel geluid.

Niet veel later kwamen de stuiptrekkingen en lagen ze verstijfd voor mijn voeten”, vertelt hij bedroefd. ,,Dit heb ik nog nooit gezien in al die jaren. De sfeer is hier zo vertrouwd.”

Vergiftigd
Hij was woensdagmiddag niet veel langer dan een kwartier in zijn kantoor. ,,In die korte tijd moeten ze zijn vergiftigd”, denkt hij.

,,Daarvoor liepen ze nog vrolijk met ons mee toen we de andere dieren op het park te eten gaven.” De twee diertjes, de enige ganzen van het park, hadden verder niks onder de leden, zegt hij.

Lees ook  Puppy uit rivier gered nadat poot afgehakt werd

Bovendien vertonen de andere dieren in de dierenweide geen symptomen van een eventuele vergiftiging.

Na hun overlijden bracht de boer de ganzen naar de dierenkliniek. Een dierenarts zal binnenkort onderzoeken wat de doodsoorzaak is geweest van het ganzenstel. Al staat voor Stok vast dat ze iets verkeerds in hun maag hebben gekregen.

”De mannetjes­gans liep nog wel eens met een gestrekte nek op mensen af”
– Gijs Stok, Dierenweide Lohmanpark

Mak diertje
Zoekend naar een verklaring, zegt de boer dat het mannetje soms een agressieve houding had. ,,Nou ja, niet agressief, maar dat werd soms zo uitgelegd.

De gans liep nog wel eens met een gestrekte nek op mensen af, misschien dat de vergiftiging daarom een vergeldingsactie is geweest. Maar eigenlijk wilde hij gewoon een aai over zijn bol. Het was een erg mak diertje.”

Toch wil hij niet te veel met vingers wijzen en eerst het onderzoek van de dierenarts afwachten. ,,Het zou ook zomaar een ongelukkige samenloop van omstandigheden kunnen zijn, al blijft het onder de streep een verdacht verhaal.” Mocht blijken dat de diertjes moedwillig zijn vergiftigd, gaat hij aangifte doen.

Lees ook  Man loopt met enorme Pitbull in Rotterdam – dit is wat er vervolgens gebeurt

Veel betrokkenheid
De betrokkenheid in de buurt is groot. Woensdagavond zochten verschillende buurtbewoners met een zaklamp op het terrein naar giftig spul, maar konden niks verdachts vinden.

Ondertussen wordt het bericht van de dierenweide flink gedeeld op Facebook en stromen de reacties bij Stok binnen.

,,Het is broedtijd, dus ik kreeg al van verschillende mensen de vraag of wij misschien nieuwe ganzenkuikentjes willen overnemen.

Als ik overal ‘ja’ op zeg, dan heb ik na het weekend vijftig gansjes op het erf lopen, zo groot is de betrokkenheid.”

Toch wil hij even wachten met nieuwe ganzen op de boerderij. ,,Laat we eerst maar even onderzoeken wat er nu precies is gebeurd.

Want als het om een moedwillige vergiftiging blijkt te gaan, hebben we straks met nieuwe ganzen hetzelfde.”

Winkeldiefstal van man (56) blijkt reden te hebben: ‘Mijn familie drinkt veel koffie’

Net bevallen gewonde geit gedumpt op parkeerplaats van bos, dier afgemaakt!