in

Dit zijn de 4 enge symptomen van een hersentumor

Soms realiseer je je niet wat je hebt en hoe dierbaar het leven is, tot het moment dat je het je wel moet realiseren.. Wij kwamen onlangs in onze omgeving in aanraking met zo’n situatie.

Dit is het verhaal van Chris, een jonge, fitte man in de bloei van zijn leven, die te maken kreeg met een hersentumor. Een vreselijke ziekte die uit het niets zijn hele leven op z’n kop zette.

Wij willen Chris en andere mensen helpen die lijden aan een hersentumor en daar hebben we ook jouw hulp bij nodig. Hoe dit werkt lees je later in het artikel.

Het verhaal van Chris
Negen jaar geleden verhuisde Chris naar Dubai waar hij zijn droom achterna ging. Hij ging aan de slag bij bedrijven als Adidas en Etihad Airways als marketeer.

Na drie jaar in Dubai te hebben gewoond ontmoette hij zijn huidige vrouw Diana, een collega bij Adidas.

De vonken sloegen al snel over en samen bouwden ze een prachtig leven op: vele reizen, een druk sociaal leven en regelmatig familie en vrienden op bezoek.

Eind 2018 begon Diana met een nieuwe baan en begon Chris met een nieuw avontuur. Hij had altijd al de droom om zijn eigen bedrijf op te zetten.

In de bloei van zijn leven en twee maanden na deze nieuwe start kreeg hij uit het niets een epileptische aanval tijdens een sportles.

Hij werd meteen naar het ziekenhuis in Dubai gebracht.De doktoren stelden met allerlei verschillende diagnoses: Van metastases tot AIDS en een parasiet.

Hij vloog terug naar Nederland om een goed onderzoek te laten doen en na grondige research bij het EMC (Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam) kwamen de specialisten met het vreselijke nieuws dat hij een kwaadaardige hersentumor had.

Koud drie weken na aankomst werd Chris geopereerd door dokter Arnaud Vincent tijdens een zogeheten ‘awake surgery’ waar Chris een linguïst moest herhalen en oefeningen deed terwijl de chirurg zo veel mogelijk tumor verwijderde.

Dit zodat spraak, geheugen en lichaamsbewegingen zoveel mogelijk intact konden blijven. De tumor deeltjes werden onderzocht en helaas was het een type Oligodendroglioom fase III tumor.

Dit is een kwaadaardige tumor met een zeer beperkte levensverwachting van 5 – 10 jaar.Na een succesvolle maar zware operatie konden Chris en Diana gelukkig eind juni 2019 trouwen in Spanje, waar Diana vandaan komt.

Maar doordat Chris net geopereerd was, mocht hij daar alleen komen met de auto. Dus hebben de ouders en broer van Chris een mooie 4-daagse autorit naar Spanje gemaakt om hem tijdig bij zijn bruiloft te krijgen.

Na de operatie heeft Chris 33 bestralingen gehad en hij is nu bezig met zijn 3e chemotherapie van de 6 die er gepland zijn.

Ook al gaat het erg moeizaam, toch zou Chris augustus 2020 klaar moeten zijn met zijn behandeling.

Totaal een traject van 16 maanden. Plannen voor de toekomst hebben Chris en Diana nog niet, omdat elke dag weer anders kan zijn en de enige zekerheid die ze hebben is dat de tumor vroeger of later weer terug groeit. Ondanks alles blijft Chris positief en is hij dankbaar voor elke dag die hij heeft.

Lees ook  André Hazes: bewijst met indrukwekkende-foto hoeveel hij op zijn vader lijkt.

Nu is het tijd om met dit verhaal meer awareness te creëren en het om te toveren in iets positiefs. Er is namelijk een prachtige actie opgezet om onderzoek mogelijk te maken naar deze vorm van kanker.

Daar over straks meer. Hieronder hebben we op een rij gezet wat we nu van hersentumoren weten en wat de algemene symptomen zijn zodat je deze kunt herkennen.

Algemene tekenen en symptomen van een hersentumor
Symptomen van hersentumoren variëren afhankelijk van het type, de grootte en de exacte plek in de hersenen. Hier volgen enkele algemene tekenen en symptomen:

1. Veranderende hoofdpijn:

Verergerende hoofdpijn is een veel voorkomend symptoom en treft ongeveer 50 procent van de mensen met hersentumoren.

Een tumor in de hersenen kan druk uitoefenen op gevoelige zenuwen en bloedvaten. Dit kan leiden tot nieuwe hoofdpijn of een verandering in je oude patroon van hoofdpijn zoals:

– Je hebt aanhoudende pijn maar het is niet zoals een migraine.
– Het doet meer pijn als je ’s morgens voor het eerst opstaat.
– Het gaat gepaard met braken of nieuwe neurologische symptomen.
– Het wordt erger wanneer je sport, hoest of van houding verandert.
Vrij verkrijgbare pijnstillers helpen helemaal niet.

Zelfs als je vaker en meer hoofdpijn krijgt dan vroeger, of het erger dan vroeger, betekent dit niet dat je een hersentumor hebt.

Mensen krijgen om verschillende redenen hoofdpijn, van een overgeslagen maaltijd of gebrek aan slaap tot hersenschudding of beroerte.

2. Epileptische aanvallen

Hersentumoren kunnen op zenuwcellen in de hersenen drukken. Dit kan elektrische signalen verstoren en een aanval veroorzaken. Ook bij Chris was dit het geval.

Een aanval is soms het eerste teken van een hersentumor maar het kan in elk stadium gebeuren. Ongeveer 50 procent van de mensen met hersentumoren ervaren minstens één aanval.

Epileptische aanvallen komen niet altijd van een hersentumor. Andere oorzaken van epileptische aanvallen zijn neurologische problemen, hersenziekten en ontwenning van medicijnen.

3. Je persoonlijkheid verandert of je hebt last van stemmingswisselingen

Tumoren in de hersenen kunnen de hersenfunctie verstoren en je persoonlijkheid en gedrag beïnvloeden. Ze kunnen ook onverklaarbare stemmingswisselingen veroorzaken. Bijvoorbeeld:

– Je was gemakkelijk in de omgang maar nu ben je sneller geïrriteerd.
– Je was een “doorzetter” maar je bent passief geworden.
– Je bent het ene moment ontspannen en gelukkig en het volgende moment begin je een argument zonder duidelijke reden.

Deze symptomen kunnen worden veroorzaakt door een tumor in:

– bepaalde delen van het cerebrum
– de frontale kwab
– de temporale kwab

Deze veranderingen kunnen vroeg optreden maar je kunt deze symptomen ook krijgen van chemotherapie en andere behandelingen van kanker.

Persoonlijkheidsveranderingen en stemmingswisselingen kunnen ook het gevolg zijn van psychische stoornissen, middelenmisbruik en andere stoornissen met de hersenen.

Lees ook  Deze ouders tatoeëren een wijnvlek, zodat hun dochter zich niet anders voelt.

4. Geheugenverlies en verwarring

Geheugenproblemen kunnen het gevolg zijn van een tumor in de frontale of temporale kwab. Een tumor in de frontale of pariëtale kwab kan ook de redenering en besluitvorming beïnvloeden. Het kan bijvoorbeeld zijn dat:

– Je moeite hebt om je te concentreren en je wordt snel afgeleid.
– Je bent vaak in de war over simpele zaken.
– Je kunt niet multitasken en problemen hebben met het plannen van alles.
– Je hebt geheugenproblemen op korte termijn.

Dit kan in elk stadium met een hersentumor gebeuren. Het kan ook een bijwerking zijn van chemotherapie, bestraling of andere kankerbehandelingen. Deze problemen kunnen worden verergerd door vermoeidheid.

Milde cognitieve problemen kunnen om verschillende redenen voorkomen behalve bij een hersentumor.

Ze kunnen onder andere het gevolg zijn van vitaminetekorten, medicijnen of emotionele stoornissen.

Hersentumoren
Het vreselijke aan een hersentumor is dat deze ongeneeslijk is… Het overlevingspercentage ligt rond de 1%. Maar liefst 75% van de mensen die worden gediagnosticeerd sterft binnen 5 jaar.

Voor kinderen is het zelfs de meest dodelijke vorm van kanker. Van alle kinderen die overlijden aan kanker, overlijdt maar zelfs 41% aan een hersentumor.

Er zijn inmiddels 120 soorten hersentumoren en de oorzaken zijn nog onbekend.. Daarom is er veel meer onderzoek nodig.

Hoe jij kunt helpen
De familie en vrienden van Chris zijn natuurlijk radeloos en leven enorm met hem mee. Om hem, en andere slachtoffers van deze vreselijke ziekte, te helpen hebben ze een geweldige actie opgezet.

Tijdens de marathon van Rotterdam, die dit jaar voor de 40e keer wordt gelopen op zondag 5 april, lopen er 150 renners mee die geld inzamelen voor onderzoek naar hersentumoren.

Dit is begonnen met 50 vrienden en familieleden van Chris die zich enorm betrokken voelen bij hem en deze situatie.

Onlangs heeft een bedrijf zich ook ingeschreven om met maar liefst 100 man mee rennen. Zij rennen allen meer onder de naam “Brain Tumor Survival Marathon”-team.

De renners halen nu geld op wat 100% naar het goede doel zal gaan. Dit gaat om de EMC Foundation: De stichting van het Eramus Medisch Centrum te Rotterdam.

Er is goed onderzoek gedaan naar welk doel ondersteund gaat worden met deze loop. De EMC Foundation doet volledig onderzoek naar het type kanker wat Chris heeft en er is regelmatig contact met de fondsenwervers van de EMC Foundation.

Er is zelfs een afspraak gemaakt tussen de groep renners en de dokters om te zien waar het geld precies naartoe gaat en op welke manier er onderzoek wordt gedaan.

Wil jij jouw steentje bijdragen in het onderzoek naar deze vreselijke ziekte? Via deze link kun je doneren.

We zijn je super dankbaar want elke euro telt en letterlijk elke euro gaat dus naar het onderzoek. Bekijk hier de Facebook pagina en de Instagram pagina om nog meer te weten te komen en het Brain Tumor Survival team te volgen.

Doutzen deelt intieme beelden op de wc

Hollywood ster Shannen Doherty onthult dat haar kanker is teruggekeerd en zich in fase 4 bevindt