in

Dit overweegt het kabinet: meer sport voor jongeren, extra contactberoepen open en nog meer!

Het kabinet overweegt de sportregels voor jongvolwassenen te versoepelen. Ook wordt er bekeken of naast de kappers meer contactberoepen weer kunnen worden toegestaan, melden meerdere Haagse bronnen.

Momenteel zijn slechts kinderen tot en met 17 jaar en topsporters uitgezonderd van de coronaregel die stelt dat sport buiten slechts met maximaal twee personen mag plaatsvinden en op 1,5 meter afstand.

Kinderen mogen buiten wel sporten in teamverband, als ze maar geen wedstrijden tegen teams van andere clubs spelen.

Volgens de ingewijden wil het kabinet de sportregels meer gelijk trekken met andere activiteiten voor jongeren en jongvolwassenen.

Zo kunnen jongvolwassenen tot 27 jaar in sporthallen, wijkcentra en evenementenhallen terecht als ontmoetingsplek voor sociale activiteiten en voor ondersteuning van jongerenwerkers of coaches.

De noodzaak wordt gevoeld om meer te doen om jongeren uit hun isolement te halen, maar tegelijk vreest het kabinet dat bij meer contactmomenten tussen jongeren het virus weer vaker zal overspringen.

Lees ook  Nederlandse make-upartiest Jaysira Ravenberg (35) komt om bij crash in Ghana

Scholen
Gisteren lekte al uit dat het kabinet de middelbare scholen wil heropenen en de avondklok wil verlengen, waarschijnlijk met twee of drie weken.

Een belangrijke rol daarbij speelt dat er landelijke verkiezingen op 15, 16, en 17 maart aan zitten te komen, waarbij normaal gesproken de stembureaus open zullen zijn tot 21.00 uur ‘s avonds, de starttijd van de avondklok.

Bij een verlenging van de avondklok met twee weken, verloopt deze op verkiezingsdag 17 maart, in de ochtend.

Als de avondklok nog drie weken gaat gelden, moet er een oplossing worden bedacht, want het tellen van de stemmen gaat altijd tot laat in de avond door.

Daarnaast bekijkt het kabinet of winkels weer open zouden mogen voor bezoek op afspraak.

Kappers
Ook overwegen de bewindslieden weer meerdere contactberoepen toe te staan, als de kapper weer van start mag.

Vanzelfsprekend moeten daarbij strenge coronaregels in acht worden genomen. ,,Het is moeilijk uit te leggen dat als we de risico’s voor kappers aanvaardbaar achten, we dat niet vinden voor andere contactberoepen”, stelt een ingewijde.

Lees ook  Huisarts geeft per ongeluk dubbele dosis AstraZeneca aan 150 patiënten

Volgorde
Het kabinet heeft steeds gesteld dat het een duidelijke volgorde zou hanteren bij het loslaten van maatregelen.

Die was op rij: avondklok weg, scholen open, dan de rest. Tegelijk ziet het noodzaak om de avondklok te handhaven.

Ook zou het heropenen van hogescholen en universiteiten meer besmettingen opleveren dan het toestaan van contactberoepen.

Uit Duits onderzoek bleek eerder deze maand dat de kans op besmettingen bij kappers relatief laag is. Voorwaarde is wel dat kappers een gezichtsmasker dragen.

,,Bij hogescholen en universiteiten lijkt de kans op besmettingen groter, dus komt dat toch later’’, zegt een betrokkene.

Tegelijk wil het kabinet versoepelen wat kan. ,,Bij kleine beetjes, in plaats van wachten tot grote branches als geheel kunnen.”

Bok overlijdt nadat mensen tegen regels in eten over hek gooien: ‘Verdrietig en boos’

Kabinet enorm onder druk om Nederland wat lucht te geven – Nederlanders zijn er klaar mee