in

Dikke boete voor open terras in Breda? Advocaten helpen horeca met bezwaarprocedure

Horeca-ondernemers die zich dinsdag aansluiten bij het landelijke protest door hun terrassen te openen, hoeven boetes van 4000 euro niet zomaar te slikken.

Dat vindt een tweetal advocatenkantoren in Breda, dat de ondernemers wil steunen met gratis juridische informatie. ,,De bezwaarschriften zijn al deels ingevuld.”

De oproep van onder meer de Bredase horeca-ondernemer Johan de Vos vindt bijval in meerdere delen van het land.

Nu de parken bij mooi weer uitpuilen en contactberoepen weer aan het werk mogen, vinden zij het onterecht dat de terrassen leeg moeten blijven.

Daarom gaan aankomende dinsdag gewoon open, of het nou mag of niet. ,,Zeker na het zien van de beelden van afgelopen weekend en afgelopen dagen. Amper tot geen handhaving maar wel volle parken door het hele land”, zei initiatiefnemer De Vos.

Uitspraak Depla
De landelijke politiek en ook burgemeester Paul Depla hebben al aangegeven dat het openen van terrassen niet wordt toegestaan, al snapt Depla het probleem.

,,We moeten ook in Den Haag voor het voetlicht brengen wat er in de steden gebeurt. We kunnen niet aan de gang blijven met verbieden en gebieden”, zei hij afgelopen donderdag.

En om die uitspraak zouden de Bredase advocatenkantoren Koch en VOI het merkwaardig vinden als er dinsdag volop gehandhaafd wordt, stelt woordvoerder Hans van Oijen namens de twee.

Op het initiatief van de juridisch bedrijfsadviseur en voormalig advocaat schreven de advocatenkantoren daarom de afgelopen dag adviezen voor Bredase ondernemers.

Die zijn gratis op de sites van de advocatenbureaus te vinden – want ‘de horeca heeft het financieel al zwaar genoeg’.

Lees ook  Bestuurder knalt tegen reclamebord aan, zijn verklaring? Brain freeze door een milkshake

”Het is zeker geen oproep om ongehoor­zaam te zijn. Maar we vinden het wel belangrijk dat de horeca-onderne­mers díé open gaan, weten waar ze aan toe zijn”
– Hans van Oijen

Ondernemers kennen de regels niet
Daar is behoefte aan, merkte Van Oijen na een belrondje. ,,Ondernemers weten wel dat ze het risico lopen op een boete, of dat ze misschien dicht moeten.

Maar hoe dat precies in elkaar zit, en wat ze ertegen kunnen doen? Dat is vaak niet duidelijk. Daar willen we bij helpen.

Het is zeker geen oproep om ongehoorzaam te zijn. Maar we vinden het wel belangrijk dat de horeca-ondernemers díé open gaan, weten waar ze aan toe zijn.”

Een café-eigenaar die zijn terras opengooit, kan op twee mogelijke manieren gestraft worden. De eerste is strafrechtelijk, met een boete van 4000 euro.

De tweede is een bestuurlijk, als de gemeente dreigt een zaak te sluiten en een dwangsom oplegt. De laatste is een zware maatregel met grote risico’s, erkennen de advocaten.

Wie ondanks een dwangsom openblijft en een bezwaarprocedure verliest, kan tegen flinke dwangsommen aanlopen, tot soms wel in de tonnen.

,,We adviseren op dat gebied ook geen risico’s te nemen”, stelt Van Oijen, al staat er op de sites van de kantoren ook hiertegen een bezwaarschift.

‘Rechter kijkt naar menselijke maat’
Kansrijker wordt het bij de strafrechtelijke boetes, denkt hij. ,,Daartegen kun je in verzet, dat kunnen ondernemers prima zelf.

Lees ook  Monica Geuze laat niets aan je verbeelding over met deze foto:

Het bezwaarschift staat op onze site al deels ingevuld.” Dat document gaat naar een officier van justitie, die bepaalt of de zaak moet voorkomen voor een rechter.

Van Oijen verwacht dat die rekening houdt met de menselijke maat en kijkt naar de financiële tekorten die de meeste horeca-ondernemers afgelopen jaar al hebben opgelopen.

Daarbij speelt de uitspraak van burgemeester Depla dus ook een belangrijke rol. De advocaten richten zich daarom niet per se op de rest van het land, maar echt op de Bredase ondernemers. Van Oijen: ,,Depla heeft gezegd dat de tijd van verbieden voorbij is.

Dat, in combinatie met versoepelingen en de algemene tendens in het land, maken dat ik het persoonlijk erg vreemd zou vinden als er in Breda wordt gehandhaafd.” Hij voegt daar echter aan toe dat hij ondernemers geen enkele garantie kan geven.

Meer afhaalpunten
De burgemeester – die zoals gezegd tegen het openen van terrassen is – heeft eerder deze week overigens wel aangegeven dat hij wil meedenken over alternatieven voor de horeca, bijvoorbeeld door meer afhaalpunten te maken, zodat de drukte wordt gespreid.

,,Er kan meer en beter gebruik worden gemaakt van straatmeubilair dat er toch al staat. Corona is iets waar we mee moeten leren omgaan en dan kan je het beter gecontroleerd en veilig doen dan ongecontroleerd groepen laten ontstaan. Want het terrasseizoen gaat echt binnen een paar weken van start, dat houden we niet tegen.”

Paard dood na landing luchtballon Tilburg

Texas gooit de boel open: alle coronamaatregelen van tafel