in

Dementerende vrouw (86) sterft bij brand Huizen, omwonenden noemen situatie ’tikkende tijdbom’

Een 86-jarige vrouw kwam dinsdagochtend vroeg om het leven toen in haar woning in Huizen brand uitbrak.

Omwonenden waren al bang dat het vreselijk mis zou gaan: de vrouw was dementerend en eigenlijk allang niet meer in staat om voor zichzelf te zorgen.

“Een tikkende tijdbom”, noemt een buurvrouw de situatie. “Ik heb kinderen en was bang dat ze de gaskraan aan zou laten staan”. Een andere buurvrouw vreesde hetzelfde en heeft de gaskraan laten dichtdraaien.

‘In haar slaap gestikt’
Hoe de brand kon ontstaan, is nog onduidelijk. Wel wist de brandweer een buurvrouw te vertellen dat het slachtoffer, Paula genaamd, vermoedelijk niets heeft gemerkt en in haar slaap is gestikt door de rookontwikkeling.

Lees ook  Rachel Hazes neemt drastisch besluit na stortvloed aan negatieve reacties

Een schrale troost, want het hele drama had volgens buurtgenoten voorkomen kunnen worden. Meerdere buurtbewoners waren in conclaaf met zorginstellingen en hebben thuiszorg voor Paula ingeschakeld, omdat zij zagen dat ze een gevaar werd voor zichzelf en anderen.

Kastje naar de muur
Eigenlijk moest ze worden opgenomen in een zorginstelling, dat was duidelijk, maar hoe haar buurvrouwen- en mannen ook hun best deden, ze werden van het kastje naar de muur gestuurd.

Lees ook  Katja Schuurman in de bres voor Bilal Wahip: ‘Hij is ook slachtoffer’

“Ik ben zo boos geworden”, vertelt één van hen. “Ik zei: er moet écht wat gebeuren, want dit kan niet zo!”

‘Dit mág niet!’
Dat Paula nu zo moet eindigen, is voor haar en de andere buurtgenoten die zo hun best voor haar hebben gedaan, moeilijk te verkroppen.

“Ze was superlief. Dan heb je je leven lang gewerkt, gezorgd en gedaan en dan kom je zó aan je einde… Dat kan niet. Dat mág niet.”

Kabinet wil volgende week versoepelen, maar besluit pas twee dagen van tevoren

Hond knetterstoned na wandeling door polder: ‘Het is wel Brabant’