in

De Jonge: Nieuwe vaccincijfers kloppen mogelijk toch niet

De nieuwe vaccinatiecijfers van het ministerie van Volksgezondheid kloppen mogelijk toch niet. Dit weekeinde stelde het ministerie dat er meer mensen ingeënt zijn tegen corona dan gedacht. Dat zou blijken uit een nieuwe rekenmethode.

Daar komt demissionair zorgminister Hugo de Jonge nu op terug. Hij wil de cijfers verder onderzoeken.

De vaccinaantallen in de langdurige zorg zijn wellicht dubbel meegeteld. ,,Als het LNAZ (Landelijk Netwerk Acute Zorg) zegt dat er iets niet klopt, dan zou dat zomaar kunnen”, zegt De Jonge.

,,Ik ken de LNAZ als een degelijke club, dus we gaan het onderzoeken en mogelijke fouten herstellen.”

Op het coronadashboard van de Rijksoverheid staat dat er ongeveer 81.000 prikken zijn gezet in ziekenhuizen, maar volgens het LNAZ, dat de cijfers zelf al vanaf het begin dagelijks registreert, zijn dat er maar 60.000.

Rekenmethode
Afgelopen weekeinde versprong de teller van het aantal gezette vaccinaties in ons land ineens van 226.000 naar 346.000.

Lees ook  Deze vrouwen waren met Koning Willem-Alexander voordat Koningin Maxima er was!

Dat komt doordat het ministerie een nieuwe rekenmethode hanteert, waarmee een schatting wordt gemaakt van het aantal gezette prikken dat nog niet officieel is gemeld.

De vaccinatiecijfers komen van drie plekken: de GGD’s, de ziekenhuizen en de langdurige zorg. De GGD’s rapporteren dagelijks hoeveel mensen ze hebben gevaccineerd, maar de ziekenhuizen en de instellingen voor langdurige zorg lopen volgens het ministerie achter met hun meldingen. Maar volgens de ziekenhuizen is dat ‘apert onjuist’.

Kritiek
De Jonge ligt al weken onder vuur in de Tweede Kamer doordat er in Nederland veel minder mensen worden ingeënt tegen het coronavirus dan in andere Europese landen.

En die kritiek zwol nog verder aan nadat het aantal vaccinaties ineens naar boven werd bijgesteld.

,,Onnavolgbaar. Niemand wil gegoochel met cijfers, maar dat er meer geprikt wordt. Dit voedt het wantrouwen en daar is niemand bij gebaat’’, zegt PvdA-Kamerlid Attje Kuiken.

Lees ook  ’Kabinet zet streep door meivakantie in buitenland’

PVV-Kamerlid Fleur Agema spreekt van ‘windowdressing’. En SP’er Maarten Hijink vraagt zich hardop af of dit ‘schoenpoets is voor een ijdele minister of een serieuze poging om betere cijfers te leveren’.

En ook de regeringspartijen krabben zich achter de oren. D66-Kamerlid Antje Diertjes: ,,Hoe dan? Het lijkt me duidelijk dat wij hier veel vragen over hebben.’’

Zware week
De Jonge wacht sowieso al een zware week. Woensdag moet hij zich ook verantwoorden voor heling van privégegevens door medewerkers van de GGD.

Die verkochten de persoonsgegevens van mensen die zich hadden laten testen op corona aan criminelen.

De medewerkers hadden toegang tot onder andere de burgerservicenummers van mensen en adresgegevens.

GGD-baas André Rouvoet zei dit weekeinde tegen RTL Nieuws het systeem tot de coronacrisis alleen nog werd gebruikt door een klein aantal GGD-artsen. ,,Maar nu maken er duizenden mensen gebruik van, en daar is het systeem niet geschikt voor.’’

90-jarige overleden na coronaprik, oorzaak overlijden onderzocht

Familie vreest voor Bruce Willis (65)