in

De belastingplannen van het kabinet: dit verandert er in 2021

De inkomstenbelasting wordt verlaagd, we hoeven minder belasting te betalen over een kleine spaarpot en de industrie gaat een CO2-heffing betalen. Een greep uit de belastingplannen voor volgend jaar.

Minder inkomstenbelasting
Goed nieuws voor alle inkomensgroepen: het belastingtarief in de eerste schijf gaat iets omlaag. Ook wordt de arbeidskorting verhoogd. Die korting zorgt ervoor dat je over een kleiner deel van je inkomen belasting hoeft te betalen.

Die twee maatregelen samen zorgen voor een lastenverlichting van 1 miljard euro.

Minder belasting betalen over je kleine spaarpot
Er is al langer gemor over het feit dat de verhouding van de belasting die je betaalt over wat je verdient met sparen of beleggen (vermogensrendementsheffing) niet klopt met wat je daar daadwerkelijk voor rendement mee behaalt. De spaarrente staat bijvoorbeeld hartstikke laag.

Het kabinet gaat daarom het heffingvrije vermogen, het bedrag waar je nog geen belasting over hoeft te betalen, verhogen. Van 30.846 euro naar 50.000 euro. Hierdoor gaan bijna een miljoen mensen die die vermogensrendementsheffing eerder wel betaalden dat nu niet meer doen.

Lees ook  Arnhemse man door eigen zoon gedood, moeder ernstig gewond na aanval

Dat moet natuurlijk wel ergens van betaald worden. Wie meer vermogen heeft dan die 50.000 euro krijgt juist een hogere belasting voor zijn kiezen. Over het berekende rendement betaal je niet meer 30 procent, maar 31 procent.

Overdrachtsbelasting voor starters geschrapt
Goed nieuws voor starters: volwassenen tussen de 18 en 35 jaar die hun eerste huis gaan kopen. De overdrachtsbelasting van 2 procent, die je moet betalen bij de aankoop van een huis, wordt geschrapt.

Daarentegen moeten beleggers juist meer geld overmaken naar de fiscus als ze een huis kopen, namelijk 8 procent.

Versnelde afbouw zelfstandigenaftrek
Zzp’ers zijn misschien niet zo blij met de plannen van het kabinet. De zelfstandigenaftrek, een vrijstelling van de inkomstenbelasting, werd al in stapjes van 250 euro verlaagd tot 5000 euro in 2028. Dat gaat nu nog sneller gebeuren. De komende jaren wordt de aftrek verlaagd met 360 euro per jaar. In 2032 moet deze dan uitkomen op 3240 euro.

Lees ook  Ooggetuige steekpartij Breda: 'Hij kwam uit het niets op ons afgerend'

De verhoging van de arbeidskorting, waardoor je minder belasting moet betalen, moet die pijn verzachten. Daardoor gaat ‘het overgrote deel’ van de zzp’ers er onder de streep niet op achteruit, zegt het kabinet.

CO2-heffing voor de industrie
Vanaf volgend jaar gaan Nederlandse bedrijven in de industrie een CO2-heffing betalen. Dat begint bij een bedrag van 30 euro per ton CO2 en loopt stapsgewijs op naar 125 euro in 2030.

De vervuilende industrie zal daar nu overigens nog geen peentjes om zweten. Vanwege de coronacrisis hoeven de bedrijven in het begin wat minder te betalen.

Kleine bedrijven gaan minder belasting betalen
De vennootschapsbelasting gaat voor kleine bedrijven van 16,5 naar 15 procent. De geplande verlaging van de vennootschapsbelasting voor grote bedrijven gaat niet door. Die blijven 25 procent betalen.

Winkeldief poept in broek tijdens aanhouding

Angela Groothuizen toont ‘blotebillengezicht’ zonder make-up