in ,

Bredanaar is 12 jaar ouder dan in zijn paspoort staat: ‘Ik moet nu wel heel veel langer doorwerken’

Is een man uit Breda die in 1995 vanuit Guinee naar Nederland vluchtte 42 of 54 jaar? De gemeente houdt eraan vast dat hij in 1978 is geboren, hijzelf stelt in 1966 het eerste levenslicht te hebben aanschouwd.

De vluchteling gaf bij zijn aankomst in Nederland twee jaartallen op waarop hij zou zijn geboren, namelijk 1978 en 1966.

Reden dat de IND twee dossiers van hem had die op enig moment zijn samengevoegd, geeft ook de gemeente toe. Uiteindelijk is toen besloten dat 1978 het juiste jaartal was.

En dat kwam hem destijds wel goed uit omdat hem dat minderjarig maakte ten tijde van zijn komst en hij verwachtte meer kans te hebben op een verblijfsvergunning via een generaal pardonregeling.

Inmiddels woont hij al ruim 25 jaar in Nederland en merkt de man dat de jaren beginnen te tellen. ,,Meneer merkt dat hem dat in de toekomst lelijk kan opbreken”, zegt zijn advocate.

Lees ook  Meisje (17) omgekomen na aanrijding met vuilniswagen

Ook wil hij gewoon met zijn daadwerkelijke geboortedatum geregistreerd staan. ,,Ik moet anders veel langer werken voordat ik met pensioen kan gaan en dat heeft ook grote gevolgen voor mijn gezondheid”, zegt hij na afloop van de zitting.

Ik moet anders veel langer werken voordat ik met pensioen kan gaan en dat heeft ook grote gevolgen voor mijn gezondheid

Om de wijziging door te voeren eist de gemeente documenten waaruit onomstotelijk vaststaat dat de man in 1966 is geboren.

Probleem is echter dat volgens zijn advocate er voor 2002 ‘geen sprake was van een deugdelijke geboorteregistratie’.

Wel ligt er een uitspraak uit 2018 van een rechter in Guinee die op basis van twee getuigen concludeert dat 1966 het enige juiste geboortejaar is.

Lees ook  Eindelijk bewijs: Het jongste kind uit het gezin blijkt inderdaad het vervelendst te zijn

Onzeker
De vertegenwoordigsters van de gemeente hebben geen twijfels over de echtheid van die uitspraak, maar wel over de inhoud daarvan.

Zo wijzen ze erop dat beide getuigen ten tijde van de geboortedatum 3 en 4 jaar waren. ,,Is het dan 1965, 66 of 67. Dat is onzeker”, zegt een van hen.

Ook noemen ze de overwegingen van de rechtbank (te) summier. Ze wijzen erop dat er ook mogelijk andere documenten zijn te verkrijgen zoals een stempas die destijds kan zijn afgegeven.

Aan dit soort papieren, die stammen van voor zijn komst naar Nederland, hechten ze meer waarde dan aan documenten van na 1995.

De rechter doet over zes weken uitspraak.

Vrouw met alzheimer wordt getraind door supermarkt om te blijven werken

Vermiste jongen (7) in Bergen op Zoom gevonden na anderhalf uur durende zoektocht