in

Bende ‘martelcontainers’ had grote moordplannen en nóg meer martelmateriaal

De martelcontainers en de beruchte tandartsstoel deden vorig jaar heel wat stof en kippenvel opwaaien.

De inleidende zitting is vandaag en daar is al heel wat naar voren gekomen. Zo waren er grootse moordplannen waarbij zelfs de hond niet gespaard zou worden.

De vermoedelijke bende rond de zogeheten martelcontainers had plannen en voornemens tot een reeks moorden.

Een crimineel conflict over meerdere miljoenen zou hoofdverdachte Roger P. (49), alias Piet Costa, hebben ingegeven minstens zeven mensen te willen laten liquideren. Ook familieleden mochten worden gedood en zelfs kinderen hoefden niet te worden gespaard.

Dat beeld schetste het Openbaar Ministerie vandaag in de gerechtsbunker in Amsterdam tijdens een inleidende zitting over de geruchtmakende zaak, waarin naast P. negen andere verdachten terechtstaan.

„Huiveringwekkend”, zo typeerde de officier van justitie de berichten waaruit de moordplannen zouden blijken.

Martelcontainer
Vorig jaar zomer kwam de veronderstelde bende in beeld dankzij een onderzoek naar cryptoservice Encrochat, die zeer in trek was bij criminelen

Lees ook  Arts (61) ver kracht zijn baby-kleindochtertje van amper vijf maanden oud: hij krijgt 8 jaar cel

Onderzoek wees uit dat de mannen bezig waren een loods met zeecontainers in te richten als martelcontainer, een woord dat volgens sommigen het Woord van 2020 had moeten worden.

Criminele vijanden konden hierin worden opgesloten en gemarteld. Naast een keur aan martelgereedschap werden onder meer twee tandartsstoelen aangetroffen waarop te folteren personen konden worden vastgebonden.

Mobiele operatietafel
Vandaag voegde het OM daar de vondst van een mobiele operatietafel aan toe. Dit lugubere materiaal zou onder meer op Marktplaats zijn gezocht.

Ook zijn er volgens het OM spullen gevonden die geschikt zijn voor ‘waterboarding’, een beruchte martelmethode die op de Amerikaanse militaire basis Guantanamo Bay op Cuba werd toegepast.

In een loods in Rotterdam stalde de bende volgens het OM onder meer gestolen auto’s, waarmee beoogde slachtoffers konden worden ontvoerd.

Hoofdverdachte Roger P. is volgens justitie de spin in het web van de bende van de martelcontainers.

Lees ook  Lichaam gevonden in Nijmegen, twee personen aangehouden

De officier citeerde enkele Encrochatberichten die aan hem en directe handlangers worden toegeschreven.

„Iedereen gaat liggen, geloof me”, bezwoer P. in een bericht, waarmee hij bedoelde dat al zijn vijanden zouden worden gedood. „Ze moeten dood, tot hun hond toe”, zo luidt een ander bericht dat weinig aan de verbeelding overlaat.

Spil bende martelcontainer
P. is niet bij de zitting aanwezig. Hij is behalve hoofdverdachte in de martelcontainerzaak ook de spil in een grote cocaïnezaak, die inmiddels ook onder de rechter is.

Het gaat daarin om de smokkel van in totaal zo’n 4800 kilo cocaïne, die in 2015 en 2016 de havens van Antwerpen en Rotterdam zijn binnengebracht.

Verhoren van de ‘containerverdachten’ hebben volgens het OM tot dusver „bitter weinig opgeleverd”.

Ze zwijgen of liegen, meent justitie, die de rechtbank heeft gevraagd het voorarrest van allen te verlengen.

Gloednieuw seizoen ‘The Walking Dead’ komt deze zomer

5090 nieuwe besmettingen, meer dan gemiddeld