in

Bekende kickbokser ‘Jamal Ben S.’ opgepakt door de politie

De bekende kickbokser Jamal Ben S. is 1 van de 48 personen die zijn opgepakt in de operatie ‘Sky’. Vanaf februari 2021 heeft de politie honderden miljoenen berichten via die cryptodienst live kunnen meelezen. Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Ben S. werd opgepakt bij de operatie rond het door de georganiseerde misdaad geliefde communicatiemiddel, de Sky ECC-cryptofoon.

De politie in onder meer Nederland en België onderschepte in totaal 1 miljard criminele berichten.

Lees ook  P*doactivist Nelson M. onvindbaar voor justitie, gevlucht naar het buitenland

,,Het onderzoek heeft hiermee de georganiseerde misdaad hard geraakt”, stelde de politie. ,,Veel gebruikers van EncroChat zijn vorig jaar overgestapt naar Sky ECC.

Het bedrijf is inmiddels wereldwijd de grootste aanbieder van crypto communicatie met zo’n 70.000 gebruikers. In Nederland zijn ongeveer 11.000 Sky-accounts toegewezen aan Nederlandse gebruikers.”

De politie heeft vanaf februari 2021 ongeveer 3 weken ‘live’ kunnen meelezen. Omdat ze de codetaal hadden ontcijferd.

Lees ook  Famke Louise stopt met muziek maken

Zeker 500 agenten werden tijdens deze periode ingezet om verdachten te kunnen identificeren. Zo kwamen ze erachter wie er allemaal mogelijk illegale dingen aan het doen waren.

Er is nog niet bekend waarom Jamal Ben S. is opgepakt. Maar er zijn bijvoorbeeld ook 2 advocaten aangehouden, vermoedelijk in verband met een drugsonderzoek.

Rutte wil ‘kijken’ naar versoepelingen, maar nu nog niet

Buurtbewoners geschokt door zware mishandeling van agent: ‘Het is verschrikkelijk’