in

Gezondheidsraad: Bedrijven, horeca en scholen gaan vragen om vaccinatiebewijs!

De Gezondheidsraad schrijft in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid dat de huidige wetgeving het mogelijk maakt voor private partijen om te vragen om een vaccinatiebewijs bij de toegang tot diensten.

“Het demissionaire kabinet is op dit moment niet van plan drang toe te passen bij vaccinatie. Het is echter mogelijk dat instellingen en bedrijven wel vaccinatiebewijzen willen gaan inzetten om de toegang tot bedrijven of instellingen te reguleren,” zo laat de Gezondheidsraad weten.

Lees ook  Vader maakt geniale lunchboxen voor zijn dochter

Dit mag echter niet leiden tot discriminatie verduidelijkt het adviesorgaan:

“Op grond van de wet kunnen private partijen in principe vragen om een vaccinatiebewijs bij de toegang tot diensten of voorzieningen.

Maar een dergelijke maatregel mag niet leiden tot verboden discriminatie of ongelijke behandeling en moet de privacyregels respecteren.”

Waarop wordt vervolgd:
“Private partijen moeten altijd een belangenafweging maken. Zij moeten kunnen aantonen dat het vaccinatiebewijs een gerechtvaardigd doel dient, noodzakelijk is om dat doel te bereiken, dat de voordelen opwegen tegen de nadelen en er geen minder ingrijpende manier is om het doel te bereiken. Of de maatregel gerechtvaardigd is, kan verschillen per setting.”

Lees ook  Nederlandse vrouwen keren onderbroek binnenste buiten om langer te dragen

De raad heeft hiervoor een kader ontwikkeld. De overheid moet volgens de Gezondheidsraad toezicht houden op de gerechtvaardigde inzet van vaccinatiebewijzen door private partijen.

Het demissionaire kabinet is momenteel niet van plan om dwang toe te passen bij vaccinatie. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) had de Gezondheidsraad om advies gevraagd.

Na verschillende verkeerde diagnoses sterft de jongen aan een hersentumor – rust in vrede, kleine engel

Genieten! Dochter van bondscoach Frank de Boer deelt heerlijke strandfoto’s: