in

Baby sterft in stabiel kinderzitje, nu waarschuwt gebroken moeder anderen over haar fout

Baby Mia was pas 17 maanden oud toen ze dood werd aangetroffen in haar kinderzitje. De doodsoorzaak was geen auto-ongeluk of dergelijke.

Het kind zat gewoon in een kinderzitje dat op de grond stond. Nu wil Mia haar wanhopige moeder anderen waarschuwen zodat niemand ooit hetzelfde drama moet meemaken.

Er wordt vaak gesproken over het gevaar van kinderen in kinderzitjes in hete wagens, zelfs als het maar enkele minuutjes is.

Maar de dood van Lisa’s dochtertje is iets een verhaal dat nog maar weinig mensen hebben gehoord. Een helemaal onverwachte dood die veel te snel is gebeurd.

Werd niet wakker uit dutje
Op 15 juni 2015 ontving Lisa het ergste telefoontje van haar leven. Lisa herinnert het zich nog alsof het gisteren was.

Ze was aan het werk toen het kinderdagverblijf haar opbelde en vertelde dat de kleine Mia niet wakker was geworden uit haar dutje.

Maar toen de verplegers ter plaatse waren, was het kindje al dood. De doodsoorzaak was positionele asfixie, een aandoening waarin de persoon in kwestie plots stopt met ademen.

Lees ook  Man (26) overleden na zware mishandeling in centrum Enschede

“Positionele asfixie gebeurt wanneer de slaappositie van het kind belet dat het kind stopt met ademen. Wanneer een kinderzitje in een wagen wordt geïnstalleerd, staat het op 45 graden.

Hierdoor tilt het hoofdje en de nek van het kindje achteruit, zodat het niet voorover valt en de luchtwegen blokkeert,” vertelt arts Natalie Azar aan CBS News.

Mia was in slaap gevallen in de wagen, dus om haar niet wakker te maken, had de kinderverzorgster het kinderzitje uit de wagen gehaald en het op de grond gezet waar ze het kon zien.

Ze kon niet geloven dat dit gevaarlijk zou zijn. Maar helaas was Mia’s nekje naar voren gebogen waardoor haar luchtwegen geblokkeerd raakten.

Dokter: “Ze zullen horen…”
Volgens een encyclopedie van Journal of Pediatrics over kinderziekten waren alle sterfgevallen in kinderzitjes tussen 2004 en 2008 veroorzaakt door positionele asfixie.

“Er bestaat een risico op verwondingen wanneer kinderzitjes niet gebruikt worden zoals ze zouden moeten gebruikt worden en waarvoor ze dienen.

Lees ook  Wat is er met Barbie gebeurd? 30 kilo afgevallen en topmodel geworden?

Hoofdwonen, schedelbreuken, botbreuken en verstikking zijn enkele onfortuinlijke gevolgen van dergelijke zitjes,” staat in de studie te lezen.

De meeste nieuwe ouders leren dat ze nooit een slapende baby zouden mogen wakker maken, maar in het geval wanneer een baby in slaap valt in een autozitje in de wagen, is het belangrijk om de baby er uit te halen. Een stevige matras of wieg zijn geschikte plaatsen,” zegt dokter Natalie Azar.

Waarschuwing aan ouders
Het is intussen al meer dan 5 jaar geleden dat Lisa haar geliefde dochtertje verloor, ze zou 7 jaar geworden zijn dit jaar.

Het leed en de pijn gaan nooit weg, en Lisa blijft over de gebeurtenis spreken zodat niemand ooit dezelfde tragedie moet ondergaan door deze simpele misstap.

Vele mensen kennen hier de risico’s niet van. Voel je dus zeker vrij om de waarschuwing van deze moeder te delen.

Komen wespen op zoete parfum af of niet? Dit is het antwoord

Vikings-Actrice Katheryn Winnick gaat volledig uit de kleren!