in

Ann (25) is al weken vermist, hoe vind je een meerderjarige die zonder telefoon en pinpas wegloopt?

Waar is Ann Lilian Atkinson (25) uit Zwammerdam toch gebleven? Die vraag blijft sinds zaterdagavond 3 april 21.15 uur onbeantwoord.

Op dat moment verlaat de jonge vrouw haar thuis bij zorginstelling Ipse de Bruggen aan de Rijksstraatweg.

Sindsdien ontbreekt elk spoor. De instelling, haar familie en de politie maken zich grote zorgen.

Zwarte laarzen, een zwarte legging, zwarte jas en een gekleurde hoofddoek. De kleding die Ann die avond draagt is het enige dat ze meeneemt als ze die bewuste avond lopend vertrekt.

Haar telefoon, portemonnee en identiteitsbewijs laat ze achter op landgoed Hooge Burch. Een locatie van zorginstelling Ipse de Bruggen, waar verstandelijk beperkte mensen begeleid kunnen wonen.

Een verstandelijke beperking heeft Ann ook, laat de politie in het regionale opsporingsprogramma Team West weten.

Ze zou daarom niet functioneren op het niveau dat past bij haar leeftijd. Mede daardoor heersen grote zorgen om de vrouw.

,,Voor vreemden is Ann moeilijk in te schatten, want ze toont streetwise”, luidt de oproep in het programma.

,,En zo gedraagt ze zich op haar manier ook wel. Ze is ontvankelijk, gaat makkelijk met mensen mee. Eigenlijk moet er maar echt één ding gebeuren en dat is Ann terugvinden.”

Traceren
Dat laatste duurt nu al bijna een maand. Dat Ann niets heeft meegenomen en ogenschijnlijk zomaar de deur is uitgestapt, maakt het zoeken er ongetwijfeld niet makkelijker op. Want hoe traceer je iemand die geen geld uitgeeft? En geen gebruik maakt van haar mobiele telefoon?

Mogelijk, zo vermoedt de politie, is de vrouw vertrokken naar Amsterdam. Een voor haar vertrouwde omgeving. Twee weken geleden leek er even een lichtpuntje in de zaak te zijn.

Er zouden aanwijzingen zijn dat Ann in de buurt van Groningen is. Maar daar bleef het bij. Sindsdien is het stil in de vermissingszaak.

”Actief op zoek gaan naar een meerderja­rig persoon is voor de politie lastig”
Vanessa Middelkoop, privédetective

Dat er nog altijd weinig tot geen nieuws is over Ann, vindt de in Gouda gevestigde privédetective Vanessa Middelkoop, eigenaar van recherchebureau DPD Consultancy, niet opvallend. Volgens Middelkoop, zelf ook jarenlang werkzaam geweest bij de politie, is een vermissing als deze een ‘heel lastige kwestie’.

Lees ook  Sylvana Simons wilt alle mannen laten steriliseren: “Veel efficiënter”

,,Als het gaat om een meerderjarige die wegloopt uit een zorginstelling, dan heb je allereerst te maken met de afspraken die door hulpverlening zijn gemaakt.

In hoeverre is iemand die onder begeleiding woont vrij om te gaan en staan waar hij of zij wil, dat is eigenlijk de eerste afweging die je moet maken.”

Signaleren
Daardoor is volgens Middelkoop signaleren soms de enige optie. ,,Dat betekent voor de politie eigenlijk afwachten tot diegene ergens tegen de lamp loopt.

Bijvoorbeeld gaat zwerven en wordt gevonden op straat, een overtreding begaat of een misdrijf pleegt. Zoals zwartrijden of een winkeldiefstal.”

,,Actief op zoek gaan naar een meerderjarig persoon is voor de politie lastig. Het is geen onwil, maar de capaciteit is er niet.

De ervaring leert ook dat de meeste mensen die vermist raken na een tijdje vanzelf weer opduiken. Het is wel anders als het gaat om een minderjarige. Dan gaan echt alle registers open.”

”Als recher­cheur moet je je verdiepen in het leven van de vermiste. In contacten en hobby’s”
Vanessa Middelkoop, privédetective

Dat Ann is weggelopen zonder spullen, maakt de vermissing hoogstwaarschijnlijk nog gecompliceerder. Middelkoop: ,,De politie kan een telefoon traceren.

Dat geeft een indicatie van waar die persoon zich op dat moment bevindt. Hetzelfde geldt voor bankgegevens of pintransacties. Maar als dat geen optie is, dan blijft old skool recherchewerk over.”

,,Als rechercheur moet je je verdiepen in het leven van de vermiste. In contacten en hobby’s. En in sociale media of een computer met zoekgeschiedenis.

Je moet een uitgebreide analyse maken. Ouderwets op pad gaan naar die locaties waar je de vermiste zou kunnen vinden, of in ieder geval zijn of haar contacten. Flyers uitdelen en je telefoonnummer achterlaten.”

Impact
Die flyers werden ook uitgedeeld in de vermissingszaak van Ann. Afgelopen weekend ging agenten daarvoor in Zwammerdam de straat op.

Lees ook  Dronken vrouw steelt frikandel, crasht in weiland en praat met koeien

,,Naar aanleiding van die actie hebben wij één tip gekregen”, laat de politie weten. ,,Deze heeft helaas niets opgeleverd.”

Op de vraag wat de politie nog kan doen in een vermissing als die van Ann, kan een woordvoerder niet reageren.

Ook Ipse de Bruggen wil niet reageren op de vermissing van Ann. ,,We zetten in op zo min mogelijk impact voor de cliënten omdat we willen dat ze ongestoord kunnen wonen en werken in hun eigen omgeving”, zegt een woordvoerder.

,,Als er over de locatie en vermissing geschreven wordt geeft dat veel onrust. Dat komt de zorg en kwaliteit van leven niet ten goede.

Om het onderzoek niet te schaden geven we geen verdere informatie en verwijzen we door naar de politie.”

Colaatje
Familieleden keren zich bij een vermissing als die van Ann vaak niet alleen radeloos tot de politie. Ook Middelkoop krijgt regelmatig verzoeken om vermiste personen op te sporen.

Zo ook deze week nog. Die persoon is inmiddels gelukkig weer opgedoken. Eerder spoorde Middelkoop al eens een man op die door Brussel zwierf.

Dagenlang liep ze adressen af waar hij mogelijk kon opduiken. Als ze na een intensieve zoektocht even pauze neemt in een café en een colaatje bestelt, is het ineens bingo. De man loopt daar voorbij.

Dat klinkt als een filmscript, maar is alles behalve een gemakkelijke taak, concludeert Middelkoop. ,,Ik heb niet de mogelijkheden die de politie wel heeft”, zegt ze.

,,Ik kan bijvoorbeeld geen telefoongegevens opvragen. Als we een verzoek krijgen om een vermist persoon op te sporen, dan kost ons dat dagen werk.

Omdat we dus op de ouderwetse manier aan de slag moeten. In de praktijk betekent dat mensen een diepe portemonnee moeten hebben.

Soms lopen de kosten op tot wel vijfduizend euro. Vermissingen zijn echt complexe zaken, want stel je loopt weg en gaat met een tentje gewoon een paar dagen in het bos liggen. Dat is heel lastig. Niemand die je dan zomaar even vindt.”

69-jarige Amersfoorter ging na 44 jaar huwelijk zijn vrouw te lijf met een mes

Moeder woest op scooterrijder die zoon aanrijdt, wordt zelf omvergereden door motoragent