in

Als het baasje ziek is, moet de kat voortaan ook in quarantaine

Wie besmet is met het coronavirus, of denkt het te zijn, moet zijn kat binnenhouden. Dat staat ook te lezen op de website van het Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV). Zo kan het dier geen andere katten besmetten.

Eerst dit: je moet je kat niét sowieso binnenhalen uit schrik dat hij het coronavirus zal oplopen. Volgens experts wijst alles erop dat katten besmet worden door hun baasje, en niet omgekeerd.

Wie Covid-19 heeft, laat zijn kat dus beter niet meer naar buiten gaan, om geen andere katten te besmetten. Sterker nog.

Lees ook  ‘Patricia Paay onder het mes voor zware operatie’

Viroloog Steven Van Gucht raadt aan om je kat in een aparte ruimte te zetten, om zeker te zijn dat het virus niet wordt overgedragen.

Ook wie niet getest is, maar denkt het coronavirus te hebben en symptomen vertoont, kan best zijn kat binnenhouden.

“Niet de bedoeling dat we huisdieren plots wegdoen”
Honden zijn een ander verhaal. Hoewel in Hongkong twee honden positief testten op ­Covid-19, zou de ziekte bij hen amper aanslaan.

Lees ook  10 jaar lang kunnen de dokters geen diagnose stellen voor doodzieke vrouw. Dan dagen er 2 mannen op bij haar huis en onthullen de oorzaak

“Maar honden zijn wel mechanische dragers: ze kunnen het virus meedragen op hun vacht. Als iemand hen aait, kunnen ze het wel degelijk doorgeven.”

Toch benadrukt Hans Nau­wynck, viroloog in de dieren­geneeskunde, dat we niet plots allemaal schrik moeten hebben van onze huisdieren: “Het is niet de bedoeling dat we onze huisdieren vanaf nu binnenhouden, laat staan ze wegdoen.

We moeten wel onze voorzorgen nemen, maar zolang het baasje of de kat geen symptomen vertonen, heeft het ook geen zin om de dieren binnen te houden.”

Miljoen mensen lopen gevaar besmet te raken met corona op werk

Zorgverlener Elien (26) verontwaardigd: “Mensen stikken hier en ik zie vrienden nog altijd aan elkaar vragen om af te spreken”