in

Agent gaat door het lint bij arrestatie van minderjarigen, collega breekt vinger

Een agent van de politiezone Dilbeek moet zich woensdag voor de Brusselse correctionele rechtbank verantwoorden voor verregaand zinloos geweld tegen drie minderjarigen die verdacht werden van diefstal. De man ging zo door het lint dat een collega die hem wilde tegenhouden zijn vinger brak.

Drie minderjarigen -twee jongens en 1 meisje- werden op 25 juli 2019 gearresteerd op verdenking van diefstal.

Ploegen van de politiezone Zennevallei waren bijstand komen verlenen aan de politie van de zone Dilbeek.

Een agent uit die laatste zone begon op een gegeven moment een van de minderjarigen te slaan. Hierop kwamen de collega’s van de zone Zennevallei tussen.

Lees ook  Man verdrinkt autistische zonen om verzekering op te lichten

Dit ging echter niet zonder slag of stoot en 1 agent liep een vingerbreuk op. “Ik wilde hem tegenhouden omdat hij zonder reden op hen insloeg en brak hierbij een vinger”, verklaarde de agent later tegen zijn diensthoofd.

‘Wettig en proportioneel”
Ook bij het Brusselse parket gingen de alarmbellen af. De drie minderjarigen werden na hun arrestatie bij hen voorgeleid voor de diefstal maar het viel de parketmagistraten op dat de drie, en vooral het meisje, verwondingen vertoonden die wezen op politiegeweld.

Lees ook  Texas gooit de boel open: alle coronamaatregelen van tafel

Het trio verklaarde meteen dat ze inderdaad geslagen waren. Na onderzoek besliste het parket Halle-Vilvoorde om één inspecteur te vervolgen voor onwettig politiegeweld en onopzettelijke slagen en verwondingen aan de agent van de politie Zennevallei.

De agent zelf ontkent niet dat hij geweld gebruikte tegen de minderjarigen maar verklaarde dat het om wettig en proportioneel geweld ging omdat ze zich verzetten.

De zaak zal woensdag nog niet gepleit worden. Wel zal de datum van behandeling bepaald worden.

Meisje 14 verdronken nadat schoolgenoten haar geduwd hebben in water

Bekende broers Azimi opgepakt voor mogelijke hypotheekfraude, politie zoekt in hotel naar bewijs