in

69-jarige Amersfoorter ging na 44 jaar huwelijk zijn vrouw te lijf met een mes

In een vlaag van jaloezie, omdat hij bang was dat zijn vrouw met een ander ging en op zoek was naar een ander huis, sleurde een nu 69-jarige man uit Amersfoort bijna twee jaar geleden zijn vrouw onder de douche vandaan en stak op haar in met een mes.

Vervuld van spijt moest hij zich vrijdag verantwoorden tegenover de rechter. Tegen hem eiste de officier van justitie 120 uur werkstraf en twee maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.

De man had in hun woning in Amersfoort zijn vrouw neergestoken. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) had de man zich daarmee schuldig gemaakt aan een poging tot zware mishandeling. Het OM eiste ook een contactverbod met het slachtoffer van een jaar.

Echtgenote
Dat slachtoffer wás de echtgenote van de Amersfoorter. Zij waren 44 jaar getrouwd en woonden samen in de Van Woustraat in Amersfoort.

Twee jaar geleden brak de verdachte opeens de deur van de badkamer open, terwijl zijn vrouw stond te douchen.

Hij sleepte haar uit de douche en hij gooide haar op het bed. Hij ging haar te lijf met een mes en hij stak haar in het gezicht.

Buren belden de politie. Tegen zijn vrouw zei hij dat hij haar wilde steken, omdat hij niet wilde dat zij wegging.

Lees ook  Popcorn doorgeven met de mond en samen in het kleedhokje: vijftiger krijgt 40 maanden cel voor ver krachting van 10-jarig dochtertje van ex-partner

Tegen de politie zei de Amersfoorter dat hij boos was geworden, toen zijn vrouw op haar telefoon naar een eigen woning zocht.

Hij wilde antwoord hebben op de vraag of zij een huis zocht. Zij gaf geen antwoord en daarom drong hij de douche binnen.

De vrouw was bebloed en zij heeft littekens aan de messteken overgehouden. Ook het bed zat onder het bloed.

De verdachte was jaloers en hij was bang dat ze vreemdging. De Amersfoorter heeft een paar dagen in voorarrest gezeten.

Hij kreeg een contactverbod op gelegd en kreeg hulp van een psycholoog. De verdachte heeft zich twee jaar lang aan alle voorwaarden gehouden.

Hij vertelde in de rechtbank dat hij enorme spijt had van wat hij had gedaan. Hij was nog nooit eerder met de politie in aanraking geweest.

In de gevangenis vond hij het vreselijk om tussen de criminelen te zitten, vertelde hij. Het lukt hem nu wel om bij zijn inmiddels ex-vrouw uit de buurt te blijven.

Gescheiden
Het stel is nu officieel gescheiden. De advocaat van de vrouw gaf aan dat de vrouw nog steeds bang is en blijvende littekens heeft.

De vrouw wil graag een contactverbod en ook wil zij dat haar ex niet in de buurt komt van haar woning in Amersfoort. Zij vroeg geen smartengeld.

Lees ook  Trio overvallers knevelt autistische man (31) en trekt hem jutezak over het hoofd

De psycholoog die de man behandelde, ontdekte dat de Amersfoorter in een waan is geraakt en wantrouwig is geworden.

De man heeft nu veel verdriet omdat hij zijn vrouw is verloren na al die jaren. De hulpverlening vond dat de Amersfoorter verder op eigen benen kan staan. ‘Hij heeft werk en is eigenlijk nooit agressief.’

De strafzaak heeft bijna twee jaar geduurd. Ondanks dit lange tijdsverloop vond de officier het toch wel nodig om een contactverbod te eisen.

De Amersfoorter is verminderd toerekeningsvatbaar, stelde zij vast. Na twee jaar op vrije voeten en met zijn keurige gedrag hoeft de Amersfoorter niet terug naar de gevangenis, vindt het OM.

De officier hoopte dat er ooit een verzoeningsgesprek zou kunnen plaats vinden, zodat de verdachte aan zijn slachtoffer kan vertellen dat zij niet bang hoeft te zijn.

De advocaat vroeg zelfs nog iets minder straf vanwege dat tijdsverloop. Volgens de verdediging was het geen zware mishandeling.

En de Amersfoorter heeft kunnen laten zien dat hij uit de problemen kan blijven. De verdachte bood in zijn laatste woord nog een keer zijn excuses aan.

De rechtbank doet uitspraak op 14 mei

Inbraak blijkt luidruchtige vrijpartij te zijn

Ann (25) is al weken vermist, hoe vind je een meerderjarige die zonder telefoon en pinpas wegloopt?