in

20 corona doden in Nederland – Het loopt uit de hand!

Het RIVM heeft de nieuwe cijfers van het aantal besmettingen in Nederland bekendgemaakt: Bij 176 nieuwe patiënten is het coronavirus vastgesteld en er zijn de afgelopen 24 uur 8 mensen overleden aan de ziekte.In Nederland zijn 1135 mensen positief getest. 20 mensen zijn aan het virus overleden.

Het totale aantal besmettingen in Nederland is hoger dan het RIVM dagelijks meldt. De organisatie maakt alleen de bevestigde gevallen bekend. Niet iedereen wordt nog getest. Patiënten kunnen het coronavirus ook met zich meedragen zonder klachten te hebben, waardoor het virus bij een groot aantal onopgemerkt blijft.

Mogelijk bezoekverbod
De koepel van zorgorganisaties ActiZ meldt dat dit weekend ‘veel nieuwe besmettingen’ en ‘verdenkingen van het coronavirus’ zijn geconstateerd in verpleeghuizen in Brabant en Limburg. Deze locaties moeten noodgedwongen de deuren sluiten voor bezoek om verdere besmettingen te voorkomen. Voor verpleeghuizen waar nog geen besmettingen zijn vastgesteld, geldt nu het landelijke advies om niet meer dan één bezoeker per dag per cliënt toe te laten.

Zo zien de oudste twee kinderen van André Hazes eruit

Dat levert echter veel problemen op, constateert de koepelorganisatie. ,,Familieleden gaan met personeel in discussie over de maatregelen, maar daar is écht geen tijd voor. We willen het publiek vragen om begrip voor de maatregelen, die juist zijn genomen om kwetsbare mensen te beschermen.” ActiZ is in overleg met de landelijke GGD en het RIVM of er een landelijke maatregel moet worden ingevoerd om tijdelijk helemaal geen bezoek toe te laten.

Jongeren
Gisteren werd duidelijk dat echt niet alleen ouderen worden getroffen door het coronavirus. Van de veertig à vijftig patiënten die in kritieke toestand in het ziekenhuis liggen is meer dan de helft onder de vijftig jaar. Daar zitten ook jongeren bij, vertelde de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) Diederik Gommers. ,,Wat vooral in het nieuws is gekomen, is dat ouderen sneller dood gaan. Op de hele bevolking is dat zo’n 2,5 procent, terwijl van de ouderen zo’n 15 procent overlijdt,” legt Gommers uit.

Vlaamse (41) sterft aan dosis drugs in rode wijn: politie waarschuwt voor fles uit Nederland

Eén van de jonge patiënten is de 16-jarige Sehraz uit Breda. Volgens zijn familie was hij tot voor kort een kerngezonde jongen. Nu ligt hij aan de beademingsapparatuur in het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. Zijn familie riep heel Nederland op om het virus serieus te nemen: ,,Wij dachten ook dat het een grapje was en kijk ons nu: we gaan door een HEL! Blijf allemaal zo veel mogelijk binnen!”

Topje ijsberg
Volgens een schatting van een GGD-directeur zijn de RIVM-cijfers zelfs nog maar het topje van de ijsberg. Zo’n 6000 mensen in ons land zijn besmet of besmet geweest met het coronavirus, schreef Sjaak de Gouw, directeur publieke gezondheid Hollands-Midden, in een e-mail die RTL Nieuws heeft ingezien. De Gouw baseert zijn schatting op wiskundige berekeningen.

Kind (2) besmet met coronavirus ligt op intensive care van ziekenhuis

Rutte: een groot deel van de Nederlanders zal besmet raken met coronavirus