in

15-jarige jongen Heerhugowaard schopt kat meerdere keren

Een 15-jarige jongen heeft een kat mishandeld in Heerhugowaard. Op sociale media gaat een filmpje rond waarop te zien is dat hij het dier meerdere keren schopt. De jongen heeft zich gemeld bij de politie.

„Zijn vader hoorde het verhaal en heeft hem bij zijn oor gepakt en meegenomen naar het bureau: ga daar maar eens vertellen wat jij hebt gedaan”, zegt de politiewoordvoerder Menno Hartenberg.

De jongen was afgelopen woensdag met een groepje in de Bomenbuurt toen hij de kat trapte. Nog voordat er eventueel een aangifte was gedaan door het baasje, heeft hij zich gemeld.

’Dierenmishandelaar’
Een andere jongen – ook minderjarig – filmde de mishandeling. Dat filmpje circuleert nu op sociale media, waar de jongen het flink te verduren krijgt.

Lees ook  Hebben de eikenprocessierups en andere insecten de kou overleefd?

Een kleine greep uit de reacties op het bericht van de politie Heerhugowaard, die vanwege de commotie een bericht op Facebook plaatste:

’Deze dierenmishandelaar verdient een speciaal plaatsje in de hel’, ’Na*kt vastbinden aan de schandpaal en met z’n allen rot fruit naar hem gooien’, ’Als ik merk dat iemand mijn kat mishandeld… Met of zonder politie: je gaat je leven lang spijt krijgen’.

Dreigende sfeer
Het is kwalijk dat dit gebeurt, zegt de politiewoordvoerder. „Sinds de intrede van sociale media hebben we 17 miljoen experts in het land. Deze uitingen hoeven niet, wij hebben de dader al.”

Het gebeurt vaker dat er een dreigende sfeer hangt onder een online bericht, bijvoorbeeld wanneer er camerabeelden van een dief worden gedeeld.

Lees ook  Geen apen of muizen als proefdieren, maar doorzichtige wormpjes: 'Ze lijken enorm op mensen'

De politie kan hier weinig tegen doen. „We kunnen alleen ingrijpen bij echt strafbare uitingen. Meestal gebeurt dat na een aangifte, dan starten wij een onderzoek.”

Letsel
De politie heeft gesprekken gevoerd met de 15-jarige en de jongen die de mishandeling filmde. „Dat is afhankelijk van onder meer de gesprekken, wat er precies is gebeurd, de intenties van de jongens en het letsel van de kat.” Het dier leeft nog, maar hoe het precies met de kat gaat weet de politie niet.

En nu, moeten de buren bang zijn dat dit ook met hun huisdier gebeurt? „Nee hoor. Deze jongens weten dat ze dit niet nog eens moeten doen”, zegt de politiewoordvoerder resoluut.

Moeder (19) gebroken na dood zoontje door ballon: ’Ouders, let op’

Rutte houdt rekening met somber scenario: versoepelingen mogelijk pas half mei